SANITAT
Societat 23/06/2012

Rècord de vendes a les farmàcies abans de l'euro per recepta

Aquesta setmana s'han doblat les vendes de fàrmacs a les farmàcies i ahir es va arribar a bloquejar el sistema. Els consumidors van avançar la compra abans de l'entrada en vigor avui de l'euro per recepta.

Lara Bonilla
2 min
FARMÀCIES DESBORDADES
 Hores abans de l'entrada en vigor de l'euro per recepta encara hi havia farmàcies sense el sistema informàtic actualitzat per gestionar la nova taxa, mentre que d'altres ja havien pogut fer proves. Els farmacèutics diuen que s'ha implantat a corre-cuita 
 I sense prou informació.

BARCELONA.L'euro per recepta entra en vigor avui, però les farmàcies preveuen que sigui un dia tranquil perquè els ciutadans que havien de comprar medicaments ja ho han fet durant la setmana per estalviar-se pagar la taxa. "No hi haurà gens de feina perquè tothom ha retirat aquest dies els medicaments que el sistema els ha permès", deia ahir el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases. Les farmàcies catalanes han registrat en els últims dies una allau de compradors, sobretot pensionistes i malalts crònics, que són els que consumeixen més medicaments.

Fins al punt que aquesta setmana s'ha venut el doble de fàrmacs que en una setmana normal, i dijous va ser el dia "que es van dispensar més medicaments des que va entrar en vigor la recepta electrònica el 2009", va explicar De Dalmases. L'allau de consumidors va col·lapsar ahir el sistema informàtic de les farmàcies, que va estar fora de servei de manera intermitent. "En alguns casos no hem pogut dispensar res o anava tot molt lent", explicava Luz Rodríguez Alsina, la titular d'una farmàcia al barri de l'Eixample, a Barcelona, on han tingut cues de gent des de dilluns. "A més, tothom vol que li expliquis personalment en què consisteix el tiquet moderador".

Aquest mes les farmàcies ja han venut entre un 15% i un 20% més que el mateix període de l'any passat. No obstant, De Dalmases preveu que es tanqui el mes amb xifres similars a les del 2011, perquè tenint en compte que ja s'han venut els fàrmacs que s'havien receptat i la recepta electrònica no permet acumular-ne, "la setmana que ve hi haurà menys activitat". Tot i que l'euro per recepta ha entrat en vigor aquesta mitjanit, ahir encara hi havia farmàcies que no tenien el sistema informàtic actualitzat per cobrar la nova taxa. Era el cas de la farmàcia Sambola Puig. "Ha estat una setmana caòtica i no ens hem pogut preparar perquè no hem tingut ni informació ni formació", explicava una treballadora. Però segons el Col·legi de Farmacèutics, avui les oficines de farmàcia el tindran. "Està tot a punt", insistia De Dalmases.

El copagament, el pròxim repte

En canvi, desconfien de la posada en marxa del nou copagament farmacèutic en funció de la renda. El departament de Salut ja ha rebut les dades necessàries per posar-lo en marxa l'1 de juliol, com marca el decret. De Dalmases no ho veu viable: "Encara hem de rebre instruccions de com s'implantarà. No hi ha temps, haurem d'improvisar". La farmacèutica Gemma Gras recorda que dimecres també s'anunciaran quins fàrmacs deixaran de finançar-se. "Pujaran de preu i entre això i el copagament, els usuaris estaran enfadats", apuntava.

stats