UNIVERSITATS
Societat 11/05/2012

Rectors europeus alerten que apujar preus exclourà la classe mitjana

Sònia Sánchez
2 min
Rectors europeus alerten que apujar preus exclourà  la classe mitjana

BARCELONA.Representants dels 21 centres que formen part de la Lliga d'Universitats Europees de Recerca (LERU) van alertar ahir que la pujada de preus universitaris pot acabar excloent les classes mitjanes. Ho va verbalitzar el rector de la University College de Londres, Malcolm Grant, que va posar com a exemple el procés viscut al Regne Unit des de la imposició de taxes universitàries l'any 2000. De les 100 lliures d'aquell any s'ha anat apujant el preu fins a les 9.000 lliures (11.200 euros) del curs vinent. Tot i que "un terç dels ingressos" es destinen a ajudes a l'estudi, Grant va explicar que la demanda de la universitat s'ha reduït "en menys d'un 2%" i "la principal pèrdua d'alumnes ha estat entre les classes mitjanes". "Hi ha un alt risc de generar un sistema inestable", va alertar. També el vicerector de la Universitat de Cambridge, Leszek Borysiewicz, va constatar "l'enorme preocupació" al seu centre en veure que "cada cop hi ha més joves que simplement no es plantegen anar a la universitat pel preu".

Des de França, on es paguen 250 euros per semestre, el rector de la Universitat d'Estrasburg, Alain Beretz, va advocar per "no simplificar el debat" perquè "la universitat necessita diners", però va destacar que "la clau de tot sistema ha de ser la justícia social". El rector de la Universitat Ludwig Maximilian de Munic, Bernd Huber, va exposar el cas oposat d'Alemanya, on es van introduir les taxes fa uns anys i ara "set estats les han abolit i només en dos es continuen pagant" (mil euros any).

Els rectors europeus es van reunir ahir a la Universitat de Barcelona (UB), convidats pel rector, Dídac Ramírez, que ha reiterat sovint la seva oposició a l'augment dels preus universitaris. Es va parlar també de "les retallades de fons públics" que estan patint en molts països, per alertar, va dir Grant, que "faran les universitats menys competitives".

stats