Societat 22/12/2011

Regalar divulgació científica per Nadal

Mònica L. Ferrado
2 min

En l'últim any, l'espai dedicat a la divulgació científica en els expositors de novetats de les llibreries ha augmentat. I els autors catalans estan guanyant terreny. La majoria són científics, alguns dividits entre la ploma i el microscopi, altres dedicats en cos i ànima només a explicar. Entre els deu més venuts de principis d'aquest any hi ha El lladre de cervells , de Pere Estupinyà, el primer llibre d'aquest bioquímic dedicat des de fa temps a la divulgació, que va començàr treballant al programa Redes amb Eduard Punset i que està afincat actualment als Estats Units. Punset, amb el llibre Excuses per no pensar , que costa etiquetar com a divulgació científica, també forma part de la llista.

També han publicat llibres els divulgadors que comencen a marcar tendència a la televisió catalana: com el físic i divulgador Dani Jimènez Albiach, que participa en diferents programes de TV3 i COMRàdio i que ha publicat Ciència a dos euros . Marc Boada, conegut com a presentador del programa de TV3 QuèQuiCom , ha publicat Els 3 infinits. Un llibre de ciència per a gent de lletres . Per altra banda, el director del programa El medi ambient , el químic Xavier Duran, té al mercat Per què les lleones no els prefereixen rossos?

També hi ha un nodrit grup de divulgadors que triomfen tant de bloguers com en paper. És el cas del biòleg i investigador Daniel Closa, autor del blog Centpeus , que forma part de la comunitat de l'ARA i que ha rebut el premi Blocs Catalunya 2011. En paper aquest any ha publicat el llibre 100 invents que van canviar el món . David Bueno, col·laborador habitual de l'ARA, és també un científic amb el cor repartit entre la seva tasca docent i investigadora i la divulgació. En català es pot llegir L'enigma de la llibertat i Per què serveixen els transgènics . Toni Pou, físic i professor, ha guanyat aquest any el premi Godó de periodisme d'investigació i reporterisme amb On el dia dorm amb els ulls oberts , en el qual explica el seu viatge a l'Àrtic canadenc.

stats