Societat 12/03/2012

Un tribunal del Regne Unit estudiarà la petició d'eutanàsia d'un home amb 'síndrome de captiveri'

Un home amb paràlisi física total demana protecció legal perquè un metge el pugui ajudar a morir

Acn
2 min

LondresUn jutge del Tribunal Superior de Justícia de Regne Unit ha acceptat que els tribunals puguin examinar la petició que va iniciar Tony Nicklinson per poder morir "dignament". L'home, de 58 anys, pateix una malaltia neurològica anomenada "síndrome de captiveri" provocada per una embòlia que va tenir l'any 2005. El seu estat físic l'impedeix suïcidar-se. L'eutanàsia activa i el suïcidi assistit estan prohibits i penats al Regne Unit amb penes de presó. La 'síndrome de captiveri' deixa el cos paralitzat però el cervell plenament funcional. Per aquesta raó, Nicklinson considera la seva vida "avorrida i miserable", a més "d'humiliant, indigna i intolerable".

La decisió va ser anunciada al Tribunal Superior de Londres pel jutge William Charles, l'encarregat de decidir sobre una petició preliminar feta pel ministeri de Justícia, qui considerava el debat de l'eutanàsia competència només del Parlament. Però el jutge permet amb el seu anunci d'aquest dilluns que prosperi la petició de Nicklinson, que està casat i té dues filles. D'aquesta manera el cas tindrà una audiència completa, en la qual es podran escoltar els arguments mèdics.

Nicklinson va emprendre una acció legal cercant l'aprovació dels tribunals per al seu pla, que consisteix que un metge pugui practicar-li l'eutanàsia sense que se l'acusi d'homicidi.

L'afectat ha declarat a la BBC tot just després de conèixer la noticia que està "satisfet" que els assumptes relacionats amb la mort passin pels tribunals. I ha afegit que "no és acceptable en el segle XXI que la medicina sigui governada per les actituds cap a la mort del segle XX".

Nicklinson es comunica a través de l'ús d'una targeta electrònica o un ordinador especial, ja que va quedar mut i totalment paralitzat, a excepció dels moviments oculars.

stats