SOCIETAT
Societat 18/08/2011

Reparteixen pomes i peres catalanes a la Jonquera per protestar contra els preus baixos

L'acció, reivindicativa i pacífica, també vol criticar el boicot dels pagesos francesos als productes catalans

Acn
2 min
Els pagesos han repartit més de 400 peces de fruita / ACN

La JonqueraMés de 50 pagesos s'han concentrat aquest migdia al primer peatge d'entrada a Catalunya, a la Jonquera, a la comarca de l'Alt Empordà, per repartir pomes i peres als conductors que entraven al país. És una acció de protesta pels baixos preus que afecten el sector hortofructícola i també és la primera resposta dels productors catalans després que en les últimes setmanes els pagesos francesos han fet caure a terra la càrrega de camions catalans que duien fruita i verdura a Europa. "Tots estem patint la mateixa crisi", es lamenta el coordinador de la Unió de Pagesos, Joan Caball.

Més d'una cinquantena de pagesos procedents de diferents indrets de Catalunya i del País Valencià han repartit als conductors que entraven a Catalunya pel peatge de la frontera més de 400 peces de fruita i uns butlletins en quatre idiomes en què denuncien la situació que viu el sector. L'acte ha estat reivindicatiu i pacífic, i els agricultors només han tallat el trànsit uns deu minuts i gairebé no han provocat retencions. Els pagesos aprofitaven que els conductors alentien la velocitat per passar pel peatge per donar-los la informació i obsequiar-los amb una peça de fruita.

La protesta ha començat al migdia i ha durat més d'una hora, sense cap incident remarcable. A banda de la Unió de Pagesos, en l'acció també hi han participat els sindicalistes de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valèncià, i també de la resta de la Unió Confederal. El sindicat també convocarà, entre les accions de protesta contra la situació de crisi de preus del sector i com a mesura de pressió per a una reforma justa de la PAC, una manifestació a Lleida el 2 d'octubre, coincidint amb la celebració de la Fira de Sant Miquel.

stats