Una dona i els seus dos fills moren en un incendi a casa seva

Amb aquest últim cas a l’Hospitalet, el nombre de morts en focs domèstics del 2019 ja supera el de tot l’any passat

Quan encara falta més d’una setmana per tancar l’abril, els morts en incendis en habitatges del 2019 ja superen els de tot el 2018. L’any passat van morir 13 persones a Catalunya per focs que s’havien produït a casa seva, però des del gener i fins a aquest dijous ja han perdut la vida 16 persones pel mateix motiu. El recompte inclou els morts que es produeixen en el moment de l’incendi o poc després. Les tres últimes víctimes d’enguany han sigut una mare i els seus fills, de tres anys i de dos mesos, que van morir aquest dijous al matí en l’incendi que es va declarar al seu pis, situat a la quarta planta d’un edifici de l’Hospitalet de Llobregat. La principal hipòtesi és que el foc va començar per una sobrecàrrega elèctrica en un lladre amb diversos aparells connectats i es descarta que sigui un cas de pobresa energètica.

Els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís a les 6.40 h i els efectius van arribar set minuts després al lloc dels fets, al número 140 del carrer Riera Blanca de l’Hospitalet, segons el conseller d’Interior, Miquel Buch. Quan van entrar a l’habitatge l’incendi estava molt avançat i hi havia cinc persones: l’àvia, la tieta, la mare i els dos menors. La mare dels nens ja havia mort, però els bombers van poder evacuar l’àvia i la tieta, una d’elles per la façana del pati interior del bloc mentre intentava fugir de les flames per una finestra del celobert.

Pel que fa als nens, el gran, que tenia tres anys, va morir a l’edifici, mentre que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va traslladar el nadó en estat crític a l’Hospital Sant Joan de Déu, on al final va perdre la vida. També va portar l’àvia i la tieta en estat lleu al mateix centre hospitalari. L’incendi, que va passar en un edifici de sis plantes, va calcinar totalment el pis, però la resta del bloc no va patir danys estructurals. Segons ha pogut saber l’ARA, tot l’interior del domicili incendiat estava arrasat per les flames i només van resistir el foc alguns objectes, com ara una bicicleta, un parell de matalassos i l’estructura de la cuina. En canvi, l’altre pis que hi ha al mateix replà i els superiors no van quedar afectats per l’incendi perquè tenien les portes tancades.

Un foc “molt virulent”

El cap d’intervenció dels Bombers, Santi Lleonart, va explicar a l’ACN que el foc va ser “molt virulent” i va cremar ràpidament, perquè el pis incendiat era petit i contenia molta càrrega, és a dir, mobles, matalassos i material que van actuar com a combustible i van propagar les flames. Els veïns dels pisos inferiors al cremat van quedar desallotjats durant unes hores i els de sobre van ser confinats, tot i que cap d’ells va resultar ferit i van poder tornar als seus habitatges. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir l’origen del foc.

En tot cas, l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, va explicar en una entrevista a RAC1 que l’incendi s’hauria originat “en un lladre on hi havia diversos aparells connectats i que durant la nit s’hauria sobrecarregat”. El consistori ha decretat tres dies de dol. El conseller d’Interior va apuntar que la causa del foc seria “una qüestió elèctrica”, però va desvincular l’incendi de la pobresa energètica. “No es tracta d’un pis ocupat, la família pagava el lloguer i els serveis elèctrics estaven donats d’alta, la llum no estava punxada”, va assegurar Buch, que va afegir que “la família estava totalment normalitzada i no eren usuaris dels serveis socials”. En la mateixa línia, el tinent d’alcalde de l’Hospitalet, Francesc Belver, que amb Buch va desplaçar-se fins al lloc dels fets, va dir que “no es tracta d’un cas de pobresa energètica” perquè la família estava al corrent de tots els subministraments.

“Crits esgarrifosos”

Els veïns van avisar els bombers al sentir els “crits esgarrifosos” d’una de les víctimes. “Sortia tant fum que semblava una xemeneia”, va descriure una veïna que viu en un edifici del costat del pis cremat. La dona va explicar que la família vivia al barri des de feia uns dos anys. Al pis hi vivien sis persones en total: l’àvia, la tieta, la mare, els dos menors i també el pare dels nens, que en el moment del foc no hi era. Alguns veïns van explicar que treballa de vigilant de seguretat i que, quan es va produir l’incendi, devia ser a la feina, tot i que altres van apuntar que no era al pis perquè hauria marxat de viatge al seu país. La família és d’origen dominicà.

El balanç de morts en incendis a habitatges va a l’alça des de principi d’any, ja que al gener va arrencar amb tres morts al barri de Sant Roc de Badalona i una altra víctima a la Llagosta. El 2019 s’han produït quatre incendis amb més d’una víctima mortal a llars de Catalunya: a part dels de Badalona i l’Hospitalet, hi va haver dos morts en un foc en un domicili de Tortosa i dos més en un pis de les Corts de Barcelona. Tres de les 16 víctimes mortals d’aquest any han sigut a Barcelona i les altres a la resta de Catalunya. El 2018 van morir cinc persones per incendis en habitatges de Barcelona i vuit més a la resta de Catalunya.