SANITAT
Societat 08/03/2013

Restringir les mamografies i reduir proves

Salut identifica les pràctiques poc eficaces i recomana evitar-les

Lara Bonilla
3 min
UNA MESURA POLÈMICA
 Salut no recomana les mamografies a dones menors de 50 anys que no tinguin factors de risc addicional de càncer de mama.

BarcelonaUna de les proves rutinàries que els metges fan abans d'una operació és una radiografia de tòrax. Però en persones sanes aquesta prova no és útil per predir possibles complicacions respiratòries postoperatòries, segons indica l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), que aconsella no fer-la. Aquesta és només una de les nou pràctiques mèdiques que Salut recomana deixar de fer perquè les considera poc efectives i a les quals s'aniran sumant en el futur noves recomanacions.

"Hem d'anar a buscar i recomanar intervencions que hagin provat la seva eficàcia i no les que aportin poc valor. Si una prova o tractament no aporta benefici, no l'hem de donar", va destacar Josep Maria Argimon, director de l'AQuAS. La iniciativa també respon a un imperatiu econòmic per evitar "despeses inútils". "Si dediquem recursos a una cosa que no aporta valor, podrem aprofitar aquests recursos per a altres polítiques públiques", va assegurar. Moltes d'aquestes recomanacions poden ser interpretades pels ciutadans com a retallades -especialment la de no fer mamografies a dones de menys de 50 anys sense risc de càncer de mama- però Salut ho rebat així: "Es tracta de no malbaratar recursos que veiem que es poden estalviar per invertir-los en allò que cal perquè no en tenim per a tot", va reconèixer Antoni Trilla, president del Consell d'Avaluació de l'AQuAS.

El projecte, anomenat Essencial, s'emmarca, segons Argimon, en una tendència internacional, ja que hi ha països com Austràlia, els EUA i Anglaterra que tenen pràctiques similars. A Anglaterra l'anomenen Do not do recommendations . En el cas de Catalunya, es buscarà la complicitat de les societats científiques i dels professionals per identificar les proves i tractaments que es poden evitar.

També es promouran aquelles pràctiques que caldria fer i no es fan. L'objectiu és publicar a la web dues recomanacions al mes i avaluar-ne l'impacte. El projecte també s'adreça al ciutadà i es pretén promoure la figura del pacient informat que pugui debatre amb el seu metge i, si cal, qüestionar les proves que li proposa. Entre les primeres nou recomanacions, que es dirigeixen a la sanitat pública i a la privada, n'hi ha cinc de diagnòstic, dues de tractament, una de cribratge i una de rehabilitació. Segons Salut, no sorprendran els professionals, ja que són "bastant òbvies".

Diagnòstic

Menys radiografies i TAC per als pacients amb lumbàlgia

El mal d'esquena és el problema de salut crònic més freqüent, i quan un pacient acut a la consulta amb dolor lumbar una de les proves que se li fa és una radiografia o un TAC, però durant les primeres sis setmanes si no hi ha signes neurològics, aquestes proves no aporten, segons Salut, "valor al maneig clínic del pacient", i recomana deixar-les de fer.

Altres proves que s'aconsella evitar són el TAC en el cas de malalts amb mal de cap sense símptomes neurològics addicionals, i la radiografia de tòrax abans d'una operació perquè, a més de no ser d'utilitat, no és una prova innòcua, ja que són radiacions. També es considera que no aporten informació rellevant els electrocardiogrames o les proves d'imatge cardíaques en persones sense símptomes cardíacs ni risc cardiovascular. També es recomana que l'interval entre els mesuraments de la densitat mineral òssia sigui de, com a mínim, dos anys.

Tractament

Restringir el protector d'estómac i els bifosfonats per a la menopausa

Fa temps que alguns metges alerten de la sobremedicació dels pacients i de la medicació d'etapes normals de la vida, com ara la menopausa.

En aquest context, es desaconsella que les dones postmenopàusiques amb risc baix de fractures facin tractaments de llarga durada amb bifosfonats (indicat per a l'osteoporosi), ja que "el benefici no compensa el risc" perquè podrien tenir fractures atípiques, bàsicament de mandíbula. Els bifosfonats són fàrmacs cars i es calcula que l'estalvi seria de 5 milions d'euros, l'equivalent al pressupost anual de dos CAP. L'alternativa és prendre calci i vitamina D. Un altre fàrmac que s'aconsella restringir és l'omeprazole, un protector d'estómac que és un dels medicaments més receptats. Però segons Salut, en malalts polimedicats o més grans de 65 anys que no rebin tractament amb antiinflamatoris, no aporta valor afegit per prevenir problemes gàstrics.

Cribratge

Restringir les mamografies en dones menors de 50 anys

Una de les proves de cribratge més polèmiques són les mamografies. El programa de cribratge de càncer de mama hauria de ser, segons Salut, cada dos anys en dones de 50 a 69 anys, i no anual com es fa en alguns centres privats. I en dones menors de 50 anys sense factors de risc de càncer de mama no es recomana fer mamografies rutinàries.

Rehabilitació

No allargar més d'un any la rehabilitació de l'ictus

Després d'un any, les seqüeles per un ictus no milloren amb la rehabilitació i per això es proposa no perllongar més enllà dels 12 mesos el tractament rehabilitador, ja que "la recuperació cognitiva, neurològica i funcional" es produeix durant els primers mesos després de patir l'ictus. "En medicina, més no és necessàriament millor", conclou Josep Maria Argimon.

stats