Societat 04/08/2011

Retorn als vuitanta en 'Super 8'

Super 8 , dirigida per J.J. Abrams i produïda per Steven Spielberg, va inaugurar ahir a la Piazza Grande de Locarno la 64a edició del festival de cinema suís. Un viatge enyoradís a l'època d' Els goonies .

Jordi Picatoste
2 min
Retorn als vuitanta en 'Super 8'

Locarno (SuÏssa).Hi havia una vegada un adolescent d'Ohio que dirigia curtmetratges en super 8 amb els seus amics. Unes dècades i molts milions de dòlars després, aquest noi és el totpoderós Steven Spielberg, de qui no calen més presentacions. Precisament Spielberg és el productor de Super 8 , la tercera pel·lícula que dirigeix el conegut creador de la sèrie Lost , J.J. Abrams, després de Missió impossible 3 i de la nova versió de Star Trek . Es detecta, doncs, en Abrams, una estimació per la ficció nostàlgica. En aquesta ocasió, però, no es basa en cap producte televisiu anterior, sinó que escriu i dirigeix una història totalment original que, en canvi, trasllada l'espectador tres dècades enrere. Era l'època en què es feien pel·lícules en les quals un grup d'adolescents, majoritàriament en període estiuenc, passaven el temps buscant tresors amb un mapa (com a Els goonies , de Richard Donner i amb producció executiva de Spielberg) o a la recerca del cadàver d'un noi desaparegut (com a Compta amb mi , de Rob Reiner).

El cas que ens ocupa ara és el d'uns adolescents d'una petita població d'Ohio (primera coincidència) que roden un curtmetratge en super 8 (i segona) per enviar-lo a un festival de curts. Curiosament, el personatge del director del curt no és el protagonista de la pel·lícula, sinó el tècnic de maquillatge, tasca molt necessària perquè la peça narra una història de zombis protagonitzada per la noia de qui està enamorada l'heroi.

I vet aquí que mentre roden de matinada en una estació de tren són testimonis d'un impressionant accident en què un cotxe envaeix la via per fer descarrilar el tren que en aquells moments hi està passant. Els nois fugen momentàniament d'escena, però la càmera continua rodant. El conductor del vehicle, moribund, t é temps de fer una advertència als nois: les seves vides estaran en perill si expliquen el que han vist. Així doncs, ells són els protagonistes de la història i la presència d'adults hi està vetada. La pel·lícula està excel·lentment interpretada pels actors adolescents, en especial els dos intèrprets principals: el debutant Joel Courtney i Elle Fanning, germana de Dakota Fanning, una altra estrella infantil, vista ja a La guerra dels móns i a Jo sóc Sam .

El film, que s'estrenarà a Catalunya el 19 d'agost, és un retorn a aquelles aventures, però amb molta més espectacularitat -l'escena del descarrilament és magistral-. També és, però, un retorn a l'època. L'espectador podrà recordar fàcilment films com E.T. , Jocs de guerra o les ja esmentades. Irònicament, Abrams juga amb els avenços tecnològics, descriu certes paranoies antisoviètiques i fa sonar èxits d'aquell moment com l' Easy de Lionel Richie i My Sharona de The Knack. Més a prop de casa, ja s'havien fet retorns més nostrats i modestos a aquelles cintes i èpoques: Herois , de Pau Freixa, i Cuento de navidad , el telefilm de Paco Plaza.

La decisió de programar Super 8 com a pel·lícula de la inauguració del Festival de Locarno només pot ser titllada d'encertada i indica quin és el principal objectiu del certamen d'enguany: recuperar el públic de la Piazza que es va perdre l'any passat.

stats