Societat 02/05/2012

Esportistes, sociables i tardans en el sexe: el retrat de l'adolescent

Un estudi de l'Organització Mundial de la Salut considera que els joves espanyols són sociables perquè es passen les tardes amb els amics, però també els qualifica de violents. Analitza els adolescents d'11, 13 i 15 anys de 38 països occidentals

Efe
3 min
Sóc el guapo i m'agrado!
 Continuen triomfant a les aules

GinebraEls adolescents espanyols són esportistes, s'hi posen tard a l'hora de fer sexe, són sociables, violents i propensos a experimentar amb l'alcohol i el cànnabis, d'acord amb un estudi publicat avui dimecres per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'estudi recull dades corresponents a adolescents d'11, 13 i 15 anys de 38 països occidentals durant el període 2009-2010, amb els quals l'OMS ha elaborat un retrat robot sobre l'adolescent actual, que no és altra cosa que una repetició de l'adolescent de sempre.

Ho reconeix la mateixa OMS en el seu extens informe, en què recorda que es tracta d'una època de ràpids canvis físics, emocionals i psicològics, de transformació de les seves relacions familiars i socials, de formació de la identitat i els valors, i de desenvolupament de pautes vitals que poden condicionar el futur.

Esportistes

En el cas dels adolescents espanyols, l'estudi destaca que es troben entre els més esportistes dels 38 països analitzats. En conseqüència, afirmen que tenen una bona percepció sobre el seu estat de salut i es declaren molt satisfets amb les seves vides pel fet de practicar esport. Tot i això, Espanya apareix a la llista de l'OMS amb una taxa mitjana-alta de sobrepès o obesitat entre els nens d'11 a 15 anys.

Violència

Els joves de 13 anys són al capdamunt de la llista pel que fa a baralles. Un 23% de noies i un 25% de nois afirmen que han estat implicats en una baralla un mínim de tres cops en un any.

Només Armènia supera, en aquest apartat, Espanya, encara que als adolescents d'aquí la febre violenta sembla acabar-se als 15 anys, ja que a aquesta edat només el 4% de noies i el 10% de nois afirma que han estat presents en tres baralles en un any.

La taxa de 'bullying' se situa entre el 5% i el 10% a l'Estat i és més elevada en el cas dels homes.

Sociabilitat

El tòpic espanyol es compleix quan s'aborda la sociabilitat, ja que als 11 anys són un 39% dels nois i un 45% de les noies els que asseguren que passen quatre tardes o més amb els seus amics.

El percentatge augmenta fins al 43% i el 50%, respectivament, als 13 anys, i als 15 retrocedeix fins al 40% i el 50%.

Tardans en el sexe

Les relacions sexuals completes s'inicien més tard que a la resta de països analitzats, segons l'estudi, que en aquest apartat només té en compte la situació als 15 anys.

Un 20% de noies adolescents de l'Estat assegura haver mantingut relacions completes, enfront d'un 23% dels nois de quinze anys. Aquest percentatge és baix si es compara amb llocs com Groenlàndia (amb incidències del 71% i el 46%) o Dinamarca (amb un 38% en nois i noies).

Drogues

Quant a l'ús i abús de substàncies, on també només es prenen com a referència els adolescents de 15 anys, un 25% de noies i un 30% de nois diu que han consumit cànnabis alguna vegada, només per darrere de països com Canadà, la República Txeca, Suïssa i els Estats Units, i al mateix nivell que França.

El consum d'alcohol, socialment més acceptat, té una alta incidència. El 17% de noies i el 14% de nois diuen que es van emborratxar per primera vegada quan tenien 13 anys o menys, amb un 3% de nens d'11 anys que ja han abusat de l'alcohol.

Aquest consum elevat és del 5% en nois i del 8% en noies, respectivament, als 13 anys, i del 22% i el 23% als 15 anys.

Finalment, un 5% d'adolescents de 13 anys afirma que fuma com a mínim un cop per setmana, cosa que apuja la taxa fins al 23% de noies i el 15% de nois quan fan els 15 anys.

stats