Societat 14/05/2018

La reunió entre el PSC i el PP marcarà el futur de Badalona

La negativa dels socialistes a fer alcalde García Albiol dificulta el canvi de govern a la ciutat

Germán Aranda
3 min
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i el líder del PP, Xavier García Albiol, en el ple d'avui

BadalonaEl futur polític de Badalona passa, en gran part, per la reunió que aquesta setmana (encara no hi ha data) han de mantenir els líders dels grups municipals del PSC i el PP després que els dos partits, amb el suport de Ciutadans, votessin contra l'alcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú, en la moció de confiança a què es va sotmetre, i va perdre, el passat 7 de maig després de no aconseguir aprovar els pressupostos municipals. De moment, els dos partits s'han reunit amb Ciutadans.

L'acord entre els tres partits constitucionalistes, tanmateix, sembla llunyà perquè des del PSC asseguren que no hi ha cap opció –"zero", segons va dir el seu portaveu, Rubén Guijarro, a l'ARA– que donin suport a una alcaldia de Xavier García Albiol (PP), tot i que és el partit polític amb més regidors (10) del ple municipal. De fet, el PP està molt per sobre del mateix PSC, que té tres regidors després que la regidora Conxita Botey abandonés el seu partit perquè no va condemnar les agressions policials durant referèndum de l'1 d'octubre.

És precisament el posicionament de l'alcaldia en relació amb el procés independentista –és favorable a la celebració del referèndum i envia missatges clars per l'alliberament dels presos polítics– el que va detonar la retirada de confiança del PSC, que va tenir la clau de la casa municipal l'any 2015 i es va decantar per donar suport a Badalona en Comú i no al mateix Albiol. Des del PSC parlen d'un "ús institucional" de l'Ajuntament amb finalitats ideològiques. L'últim episodi que va indignar els tres partits constitucionalistes va ser el del dimoni de la festa major, que portava un llaç groc i estava empresonat sota el número 155.

"Si haguéssim volgut fer alcalde García Albiol ho hauríem fet el 2015", va defensar Álex Pastor, president del grup municipal del PSC. "El temps de García Albiol i de Dolors Sabater ja ha passat", ha repetit al llarg dels últims dies Pastor, que tampoc preveu donar suport a cap altre nom dels populars.

És ell mateix, Pastor, qui es presenta com a candidat a alcalde en cas que guanyi la moció de censura que els partits opositors poden presentar després de la moció de confiança. Tenen un mes per fer-ho. En cas que no prosperi, els pressupostos de l'Ajuntament actual quedaran aprovats automàticament i el govern municipal continuaria en mans dels comuns en minsa minoria, tot i que governen amb ERC i ICV.

Més enllà del Procés, Pastor i el PP coincideixen a criticar la no contractació de personal per als serveis socials, la falta de projecte per a una escola bressol que segons ells ja hauria d'estar en marxa i l'abandonament en la pavimentació d'alguns carrers, a més d'altres decepcions que han fet que el PSC retiri la confiança a Sabater. "En punts com aquests no crec que hi hagi problema per comptar amb el suport del PP en un govern que seria interí fins a l'any que ve", defensa Pastor en al·lusió a les municipals de l'any vinent.

Des del PP, el president del seu grup municipal, Juan Fernández, afirma que "seria intransigent posar línies vermelles i pensar en noms abans de pensar en la ciutat", en relació a la negativa del PSC a donar suport a una alcaldia del PP. Ell, en canvi, no es manifesta en aquest sentit, tot i que García Albiol ha recordat en els últims dies que la seva formació té força més regidors que el PSC.

Des de Ciutadans, finalment, insisteixen a "parlar abans de Badalona que de qui en serà alcalde". La clau de cap on s'encaminarà aquest escenari sortirà de la reunió entre el PSC i Ciutadans, encara sense data. La situació és semblant a la que ha viscut Colau a Barcelona, amb una diferència: a Badalona el bloc constitucionalista sí que té majoria per formar nou govern.

stats