Ensenyament
Societat 25/01/2012

Rigau desvia la retallada de 197 milions al sou del professorat cap a polítiques educatives

La consellera defensa que ha "optimitzat els recursos" del departament, que han baixat un 4,9%

Sònia Sánchez
2 min
Irene Rigau, consellera d'Ensenyament

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat aquesta tarda al Parlament que les mesures de reducció de salaris del professorat públic permetran estalviar 197 milions del capítol de personal del seu pressupost, uns diners que es reinvertiran en polítiques educatives.

Aquest transvasament, ha dit, es farà efectiu quan s'aprovi la llei de pressupostos i, amb ells, les reformes en les retribucions del personal de tota l'administració pública. Amb aquests canvis, la partida destinada als salaris dels docents públics, que ara consta de 2.982,6 milions d'euros, passarà a ser de 2.785,6 milions.

Els 197 milions de diferència passaran a engreixar les partides de polítiques educatives, que passaran dels 1.613,4 milions previstos al projecte de llei de pressupostos del 2012 fins als 1.810,4 milions, un cop s'aprovin els comptes.

Amb aquesta mesura, que deixa el pressupost general d'Ensenyament en els mateixos 4.595,6 milions d'euros previstos (un 4,9% menys que el 2011), Rigau ha assegurat que pretén "optimitzar els recursos" per "fer millors polítiques educatives amb un nivell d'ingressos menor, equiparable al de 2007".

Plantilla congelada i noves mesures

La consellera ha assegurat que la plantilla de docents públics el curs 2012-13 seguirà sent dels mateixos 71.650 professionals que el curs passat i que l'anterior. "Està congelada i no es reduirà personal", ha afirmat Rigau.

Però la reducció dels seus salaris permetrà desviar 197 milions a mesures pedagògiques impulsades per la consellera en la lluita contra el fracàs escolar, entre les quals ha destacat el suport educatiu personalitzat (SEP), que integra ja, ha dit, el 30% de l'alumnat català. Es tracta dels escolars de primària que presenten alguna dificultat d'aprenentatge, des de TDAs fins a discapacitats o simples trastorns de l'aprenentatge.

A més, ha anunciat que per al curs 2012-2013 s'incrementaran les hores de matemàtiques a l'educació secundària obligatòria (ESO), que passaran de 420 a 490 hores per curs. "Ara som la comunitat autònoma que fa menys hores de matemàtiques a l'ESO, però això el curs vinent canviarà", ha apuntat.

stats