Publicitat
Publicitat

ENSENYAMENT

Ripoll afronta amb confiança el nou curs

"Hem de començar les classes amb normalitat", avisen els docents

No és un inici de curs qualsevol, però ha de ser-ho. Els docents de Ripoll no volen que els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost, que van cometre uns joves del poble, aigualeixin la tornada a l’escola, sempre carregada d’il·lusions i grans expectatives. “Afrontem un nou curs amb grans reptes, i ho fem amb moltes ganes i il·lusió, tot i tenir un context difícil i diferent. Però hem de treballar per començar amb la màxima normalitat possible”, aposten dos dels docents de Ripoll, que prefereixen no revelar el nom ni el centre on treballen. Ara són a l’epicentre del focus mediàtic i temen l’arribada d’una allau de mitjans amb l’inici de les classes. A més, encara estan perplexos i colpits pels atacs. Molts van ser professors dels nois que van cometre els atemptats i la majoria els coneixien des de petits. Però no estan disposats a deixar que el dolor i la por entorpeixin la feina a les aules ni que enverinin la bona convivència que sempre ha regnat en tots els centres.

“El més important és transmetre serenitat, respecte i, sobretot, normalitat”, ressalten els mestres, que han viscut una última setmana frenètica entre els preparatius del nou curs i les reunions amb pares, docents i la conselleria d’Ensenyament, a més de les jornades de formació en superació de dol i diversitat religiosa, impartides pel departament arran dels atemptats. Les diferents trobades han servit per rebutjar i condemnar el terrorisme, però sobretot per compartir el desig comú de “garantir una cohesió i una bona relació entre tota la comunitat educativa”. “Si entre tots transmetem uns bons valors, garantirem la bona convivència”, auguren els docents, que han demanat també la “màxima col·laboració i complicitat” a les famílies.

En alguns centres, el primer dia es parlarà dels atemptats, i es tractarà de manera diferent en funció de l’edat. A l’educació infantil han pensat en propostes com fer un dibuix “perquè surtin les pors i els sentiments que ells tenen”. A primària, s’abordarà amb activitats de diàleg “perquè puguin manifestar com van viure els fets, com es van sentir i què creuen ells que poden fer de cara al futur”.

Sense por als conflictes

Pel que fa als alumnes més grans, es treballaran paraules clau que han sortit durant molts dies “i que de vegades tenen un significat que ni ells saben”. A més, es faran activitats de prevenció de conflictes i de gestió de les emocions, i del material educatiu que els ha proporcionat la conselleria d’Ensenyament amb protocols, recursos i eines per als docents.

Familiars dels joves que van cometre els atemptats són alumnes dels centres de Ripoll i la setmana passada els seus responsables van contactar amb els pares “perquè se sentissin acompanyats, que no tinguin por perquè els seus fills estaran bé, com sempre ho han estat”, asseguren els mestres, partidaris de tractar de manera oberta tot el que ha passat.

“És obvi que ho has de parlar, no ho pots defugir, però el més important és el diàleg i que tothom pugui manifestar els seus sentiments”. I si sorgís algun conflicte, sosté un dels docents, “s’aplicarà una tolerància zero davant qualsevol acte, físic o verbal, discriminatori”. “S’ha de garantir el màxim respecte per totes les persones, com hem fet sempre, i sobretot s’han de resoldre els conflictes de manera positiva i amb mesures reparadores”, indiquen els mestres, que creuen més que mai en els seus alumnes.

“Moltes vegades els nens et sorprenen i moltes vegades ells són els nostres mestres”, destaquen orgullosos. Asseguren confiar en la tolerància i el respecte que sempre ha regnat a les escoles de Ripoll. I a pesar del terrible cop, no dubten que servirà per enfortir les relacions entre tota la comunitat. “Hem de mirar endavant i hem de fer-ho més units que mai”, sentencien.

Etiquetes

Més continguts de