Societat 18/12/2010

Ferran Adrià: "M'agrada el Nadal per estar amb la família, no per menjar"

Familiar Enyora els pares, la dona i el germà, perquè gairebé no els veu, per això espera frisós que arribi el 25 de desembre Despreocupat Dinaran al taller d'El Bulli, i no s'amoïnaran pel menjar perquè ell i el seu germà ja cuinen "prou dies la resta de l'any"

Trinitat Gilbert
3 min
Ruiz-GelippstrongTot, FundacioppstrongA

Hores abans del derbi Espanyol-Barça, el cuiner Ferran Adrià ens rep, enfundat en els colors blaugrana, al restaurant el Bulli, a cala Montjoi (Roses). Va de bòlit. Parla ràpidament i, a la cuina, els 48 cuiners tenen els caps cots. Estan concentrats en els plats del servei de la nit. Els primers comensals arribaran a les vuit. Potser abans. I per a llavors els 40 plats, diferents, han d'estar enllestits. En un dia, en serveixen 2.100. "Comencem ja", em diu. I tant, som-hi! Com celebres el dia de Nadal?

Amb els pares, la dona, el meu germà Albert, la cunyada i el meu nebot petit, que està a punt de fer 4 anys. Espero el 25 de desembre per estar junts. Per la feina que tinc no puc veure'ls gaire, i per això m'encanta aquest dia. Pensa que quan faig la temporada al Bulli, visc davant del restaurant. No baixo ni a Roses.

Us toca cuinar a tu i a l'Albert?

Sí, cuinem nosaltres dos, però el menjar és el menys important. Ni tan sols fem escudella i carn d'olla. El dia anterior, ens passegem pel mercat de la Boqueria de Barcelona, comprem alguna cosa de peix i marisc, fàcil de cuinar, i llestos.

I per postres?

En això sí, que ens hi mirem i molt, perquè si no hi ha torrons i neules no és Nadal. Els anem a buscar a la pastisseria Escribà. En Cristian ja ens guarda els que volem.

I a quina casa us trobeu, a la dels pares potser?

No, no, el dia de Nadal dinem al Taller d'El Bulli, al carrer Portaferrissa de Barcelona. I el 24 i el 26 de desembre dinem a fora. Cada any, ho decidim a última hora, però no anem a casa de ningú. I el 27, la meva dona, la Isabel, i jo fem una escapada. Marxem de viatge.

Però el mes de gener tornes a obrir el restaurant?

Sí, aquest any és excepcional. És l'últim any del Bulli i per això fem un calendari diferent. El desembre tindrem obert fins al 20. I el 12 de gener tornarem a obrir de manera interrompuda fins al 30 de juliol.

Serà l'últim dia d'El Bulli?

Sí, així serà. Tancarem per sempre i al cap de tres anys, a la zona del pàrquing hi haurà l'edifici de la Fundació El Bulli, en el qual ja està treballant l'arquitecte Enric Ruiz-Geli.

Tot plegat deu haver fet augmentar les reserves?

Jo no ho porto això, jo m'encarrego de la cuina, però sí, esclar. De totes maneres, per a nosaltres, els nostres mesos més especials seran els tres últims.

Tornem a la Fundació El Bulli. Com serà?

Ho explicaré tot el 25 de gener a Madrid Fusión, però us puc avançar que serà un centre de creativitat de cuina, que cada nit penjaré a la pàgina web de la fundació les receptes creades durant el dia, que l'arquitecte Enric Ruiz-Geli està creant un edifici sostenible, pensat per al lloc, a la cala Montjoi, i que s'inaugurarà d'aquí tres anys.

I què faràs durant aquest temps?

Viatjaré per tot el món per explicar el projecte. Tinc un acord de col·laboració amb Telefónica. Vull explicar molt bé què serà la Fundació.

A dins de la Fundació no n'hi haurà restaurant?

No, el restaurant el Bulli es tanca el 30 de juliol. Jo continuaré cuinant dins del centre de creativitat, però no per servir menjar a uns comensals. El Bulli restaurant tanca, però obre una altra dimensió de cuina.

Perdona la insistència, però és que se'm fa difícil pensar que penges la bata de cuiner, perquè tu sempre portes bata, no davantal.

És que no la penjo, la bata, com bé dius. No ho penso fer, perquè continuaré cuinant. A més, dono suport a un projecte del meu germà.

Ens l'expliques?

Es tracta d'un nou restaurant, pensat conceptualment per l'Albert, que es dirà Tikets i estarà situat a l'avinguda Paral·lel de Barcelona. Serà un restaurant de tapes contemporànies que farem gràcies a la col·laboració de la família Iglesias.

I la Inòpia?

L'Albert se l'ha traspassat al soci. A partir del gener només es dedicarà al Tikets.

Bon Nadal, Ferran.

Als lectors de l'ARA també us desitjo bon Nadal. Molta sort amb el nou diari.

stats