Ciència
Societat 09/11/2011

Rússia fracassa en la seva missió a Mart

Una errada en els propulsors impedeix que la sonda no tripulada accedeixi a la lluna Fobos, la més gran i més propera a Mart. Els tècnics tenen tres dies per reorientar la nau abans que s'esgotin les bateries

Agències
1 min
El cohet Zenit-2SB, a punt d'enlairar-se a l'estació interplanetària russa de Baikonur / REUTERS

BarcelonaEl primer projecte de missió interplanetària de Rússia en els darrers 20 anys ha fracassat aquest dimecres al vespre. Els propulsors de la nau espacial no tripulada Fobos van fallar en les dues seqüències d'encesa, i la sonda es va quedar suspesa a l'òrbita de la Terra. Els tècnics tenen tres dies per solucionar el problema i reorientar la nau, que es dirigia a la lluna marciana Fobos –la més gran i més propera al planeta roig–, abans que s'esgotin les bateries.

L'agència espacial russa Roscosmos va llançar la sonda Fobos aquest dimecres a les 21.16 (hora catalana), a través d'un coet Zenit-2SB, des de l'estació interplanetària de Baikonur. S'iniciava així un viatge de tres anys de durada, amb l'objectiu de recollir mostres de la superfície de la lluna Fobos. La missió havia de reafirmar la posició de Rússia a la primera línia de l'exploració espacial.

Si els tècnics no són capaços de reorientar la nau, la sonda es convertirà en 13,5 tones de ferralla orbitant la Terra.

El projecte, que té un cost aproximat de 5.000 milions de rubles (uns 120 milions d'euros), hauria de permetre explicar l'origen de Fobos i Deimos –les dues llunes de Mart–, sempre que la nau arribi a bon port. El llançament de la sonda estava programat, inicialment, pel 2009, però el projecte es va aturar en considerar-se que la nau no estava a punt.

El 1996, Rússia ja va protagonitzar un intent fallit d'arribar a Mart, després que la sonda Mars-96 caigués a l'oceà Pacífic sense accedir a l'òrbita terrestre.

stats