Societat 11/04/2012

Mato garanteix que la sanitat continuarà sent “gratuïta" i descarta l'euro per recepta

La ministra no dóna detalls sobre l'ajust de 7.000 milions i diu que és "culpa" de l'anterior govern del PSOE. Diu que el pagament dels medicaments segons el nivell de renda "és sobre la taula"

Joan Faus
2 min

MadridLa ministra de Sanitat, Ana Mato, ha garantit avui que la sanitat pública continuarà sent “gratuïta i universal”, tot i els ajustos addicionals de 7.000 milions que han de dur a terme les comunitats autònomes.

Després de participar en la sessió de control al govern al Congrés, Mato ha dit als periodistes que l'executiu “no es planteja” aplicar l'euro per recepta perquè “no és el camí”, però ha admès que “és sobre la taula” la possibilitat que el pagament de les receptes dels medicaments depengui del nivell de renda del ciutadà.

La ministra ha insistit que la reforma del model sanitari es basarà en les propostes que facin les comunitats autònomes i Sanitat en la reunió que mantindran el proper dimecres. Ha assegurat que l'objectiu és impulsar un sistema “sostenible” que tingui el “mínim perjudici sobre el ciutadà” i eviti que hagin de pagar pels serveis.

Mato ha dit que la reforma busca “evitar duplicitats”, reduir la despesa i millorar el sistema sense que el cost recaigui en el ciutadà. “Volem sobretot que els ciutadans no paguin”, ha insistit.

Abans, dins l'hemicicle del Congrés, Mato ha dit, en resposta a una pregunta del PSOE, que el govern espanyol “garantirà l'estabilitat” del sistema sanitari i ha culpat els socialistes de “posar en risc” el model sanitari. Els ha demanat que no “tractin de sembrar inquietud”.

La ministra no ha donat cap detall de quines mesures vol impulsar l'executiu per estalviar aquests 7.000 milions i s'ha limitat a criticar l'herència que va deixar el govern del PSOE. Ha dit que el deute de la sanitat ha crescut un 173% en els últims dos anys, fins als 16.000 milions, i que el pagament a proveïdors tenia un retard de 500 dies.

Tot i aquestes crítiques, ha estès la mà als socialistes per assolir un pacte conjunt sobre els ajustos que cal dur a terme en el sistema sanitari.

Per la seva banda, el PSOE ha alertat Mato que l'ajust addicional de 7.000 milions “trencarà el model”, i l'han acusat d'estar “callada” mentre els ministres econòmics de l'executiu anuncien les retallades en sanitat.

stats