Cas Saga
Societat 05/07/2011

La trama SGAE. Qui ha fet què

Microgénesis s'estableix com l'eix principal de l'entramat societari. L'empresa, presidida per José Neri fins el 2003 - que, a la vegada exercia de director general de la filial digital de la SGAE des del 2000 - hauria rebut transaccions de la Societat per un valor total de 26,4 milions d'euros entre el 2003 i el 2009

Redacció
3 min

Barcelona“El desviament de fons de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) es va portar a terme mitjançant una trama empresarial parasitària de l'entitat, ideada pel director de la seva filial digital, José Neri, encara que autoritzada, consentida i impulsada pel president de la SGAE, Teddy Bautista”. Aquesta va ser la sentència que va emetre ahir el jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, després d'una llarga jornada de declaracions. Però en què consistia la trama ideada per Neri?

Microgénesis, eix principal de l'entramat societari

Les investigacions policials constaten l'existència d'un entremat d'empreses creat per Neri, que s'haurien beneficiat de contractes exclusius amb algunes entitats de l'SGAE, especialment la seva filial digital (SDAE). A l'eix de l'entramat societari hi hauria l'empresa Microgénesis, fundada pel mateix Neri i que, suposadament, seria la principal firma utilitzada per desviar fons de l'SGAE. Segons informa EL Mundo, Microgénesis hauria rebut transaccions provinents de l'SDAE (Societat Digital d'Autors i Editors) per un valor de fins a 4 milions d'euros en l'exercici del 2005, a raó d'uns 335.000 euros al mes. Els llibres de comptabilitat de Microgénesis - de la que Neri en va ser president fins el 2003, mentre exercia el càrrec de director de la SDAE des del 2000 - demostren el desviament de fons sense justificació de la SGAE. Microgénesis hauria rebut la quantitat aproximada de 26,4 milions d'euros procedents de la Societat entre el període 2003-2009.

SDAE, Una empresa sense treballadors

En l'entremat d'interessos econòmics de Neri, cal sumar-hi que la SDAE no hauria comptat mai amb cap plantilla pròpia de treballadors i hauria recorregut sempre a la subcontractació, fonamentalment a través de Microgénesis. L'empresa hauria sigut controlada per amics i familiars un cop Neri se n'hauria, suposadament, desvinculat. I és que, després d'abandonar-ne la presidència, Neri hauria continuat utilitzant una targeta de crèdit amb càrrec a l'empresa, amb la que hauria gastat més de 40.000 euros entre el 2005 i el 2006.

Contractacions injustificades a altres filials

Al marge de la retribució percebuda pel seu càrrec de director general de la SDAE, José Neri també hauria percebut un sobresou per mitjà de la contractació d'hipotètics serveis de consultoria a societats de la seva propietat, com són Hipotálamo i Micromega Consultores. El jutge Ruz parla d'una nòmina encoberta de 1.227.851 euros percebuda entre el 2003 i el 2010 mitjançant factures girades, concretament a Hipotálamo, una pràctica de la que Teddy Bautista n'hauria estat al correny i hauria consentit.

Liquidació ràpida de la SDAE, abans de l'elecció de la nova Junta Directiva

La SDAE, que va registrar pèrdues des de la seva creació, hauria sigut objecte d'un procés de liquidació o dissolució posat en marxa els darrers mesos i a executar abans del 30 de juny, coincidint amb la celebració de les eleccions per la nova Junta directiva de l'SGAE. El procés s'hauria intentat dur a terme amb celeritat per evitar que el procés electoral qüestionés la viabilitat de la filial.

La creació de la SDAE i la seva filial Portal Latino, així com l'activitat que han registrat fins al moment de la investigació, s'emmarcarien en el si d'un projecte ideat per Neri que hauria tingut el consentiment del president de l'SGAE, Teddy Bautista.

Aquest dimarts, la junta de la SGAE tenia prevista una compareixença de premsa per explicar la seva visió dels darrers esdeveniments. La directiva l'ha anul·lat a l'últim minut reclamant temps per “processar” les últimes decisions judicials.

stats