Medi ambient

SOS Costa Brava denuncia que els cinc municipis no inclosos en el PDU podrien construir 15.500 habitatges

L'entitat diu que el litoral gironí no pot suportar un creixement tan gran i en demana una revisió al Govern

L'entitat ecologista SOS Costa Brava ha denunciat aquest divendres que els cinc municipis del litoral gironí exclosos del pla director urbanístic (PDU) – que permet aixecar 15.000 habitatges nous en disset localitats– podrien concentrar la construcció de fins a 15.522 finques noves. Una xifra que, segons la plataforma verda, demostra que "la Generalitat avala" que només a Palafrugell, Palamós, Calonge, Santa Cristina d'Aro, Platja d'Aro i Castelló d'Empúries s'hi erigeixin tants habitatges com els que es permeten als altres disset municipis.

Els activistes han assegurat que el creixement potencial d'aquests indrets suposa "condemnar l'entorn de la Costa Brava", com Aigua Xelida i Cap Roig a Palafrugell, i la Riera dels Molinets a Santa Cristina, i que, si es realitzen tots els projectes possibles a la costa, s'igualaria la xifra d'edificacions previstes (30.000) abans que es dictés la suspensió temporal.

La conselleria de Territori i Sostenibilitat va revisar, cas per cas, 202 sectors de disset municipis del litoral gironí i va optar per desclassificar els terrenys, modificar els projectes o mantenir-los tal com estava previst. En total, va eliminar 15.037 habitatges projectats. Però aquest pla no examinava els sòls de cinc municipis perquè estaven adaptats al pla territorial parcial de les comarques gironines. SOS Costa Brava ha criticat que aquests cinc municipis són "molt importants" a la demarcació i que els planejaments vigents preveuen un creixement superior als 15.522 habitatges.

"S'ha intentat salvar el poc que quedava sense haver d'indemnitzar": els alcaldes valoren el pla de la Costa Brava

L'advocat de l'entitat Eduard de Ribot ha subratllat que el litoral gironí no pot suportar un creixement tan gran i ha demanat a la Generalitat que revisi, també, aquests municipis o en readapti els planejaments urbanístics. De Ribot posa el focus en alguns projectes en aquestes poblacions, com els xalets de luxe a Aigua Xelida i les noves construccions a Cap Roig de Palafrugell o la urbanitzacions de la Riera dels Molinets de Santa Cristina.

La plataforma ha informat a l'ACN que està començant a perfilar les al·legacions que presentaran al pla director, i ha insistit que és un avenç i un pas endavant perquè es queda a "mig camí" per adoptar un "canvi de rumb" en política urbanística. En les al·legacions, també reiteraran que cal incloure una auditoria urbanística per avaluar quants habitatges buits o en venda hi ha a la Costa Brava i una auditoria ambiental per analitzar els recursos naturals disponibles, els espais naturals o els residus que pot suposar la construcció dels habitatges que el Govern no ha desclassificat.

A més, SOS Costa Brava engega una campanya per aconseguir adhesions de ciutadans, entitats i també ajuntaments. Segons De Ribot, els municipis tenen una oportunitat de resoldre conflictes urbanístics i els anima a sumar-se a presentar al·legacions per aconseguir que es vetin més construccions de les ja previstes per la Generalitat.