La Sagrada Família regularitza les obres després de 133 anys

La Junta Constructora haurà de pagar a l'Ajuntament 4,6 milions d'euros

Les obres de la Sagrada Família s'han regularitzat avui després de més de 133 anys als llimbs. El temple i l'Ajuntament han segellat la llicència d'obres, que, en plena campanya electoral, Barcelona en Comú ja va anunciar que suposa un pagament de 4,6 milions d'euros. Amb aquesta concessió, atorgada per la comissió de govern, es posa fi al que, segons Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Urbanisme en funcions, és "una anomalia històrica" que arriba amb més de 133 anys de retard. El cost inicial de la llicència d'obres era de 12 milions, però, al ser un equipament públic i una entitat sense ànim de lucre, la Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família ha tingut una bonificació del 65%.

La llicència és fruit d'un acord signat entre el govern de Colau i la Junta Constructora l'octubre passat, segons el qual la Sagrada Família es comprometia a aportar 36 milions d'euros per finançar les despeses municipals que generen les seves activitats. "Avui podem dir que per fi la Sagrada Família comptarà amb llicència i pagarà com tothom i sense privilegis, seguint el que estableix la llei", ha dictaminat Sanz durant una compareixença de premsa.

Per obtenir el permís, la Junta Constructora haurà de pagar a l'Ajuntament un total de 4,6 milions d'euros en concepte d'impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i la taxa de llicència d'obres. Una regularització que permetrà fer una gran rehabilitació amb un augment de volum i que estableix una superfície construïda sobre rasant de 41.000 metres quadrats.  El sostre màxim edificable a la parcel·la és de 53.495,61 metres quadrats, si bé la superfície construïda sobre rasant és inferior. L'alçada màxima serà de 172 metres, corresponent a la torre principal, la de Jesucrist. Pel que fa a les dues plantes soterrani, la -2 ocupa parcialment els xamfrans de Mallorca amb Sardenya i Marina, i conté magatzems i instal·lacions de l’edifici. A la planta -1 hi consta la cripta, galeries sota la nau principal i instal·lacions. La llicència també descriu una construcció del temple per etapes, i preveu un termini d’execució total que finalitzarà l’any 2026 i un pressupost de 374 milions d'euros.

El que de moment no s'ha abordat és la possible construcció de l'escalinata d'accés a la façana de la Glòria pel carrer Mallorca, que podria afectar fins a 3.000 veïns. Tot i això, Sanz ha aclarit que a partir d'ara es vol treballar per "garantir i buscar formules perquè els veïns es vegin el mínim d'afectats possible".

Durant la compareixença, Janet Sanz ha aprofitat per valorar la notícia que el Barcelona Super Computing Center (BSC) ha guanyat la convocatòria convocada per la Comissió Europea: "Europa ens ha situat al centre del joc en la revolució i innovació tecnològica".