Societat 14/02/2012

Salou es planta davant la proposta de CiU de mantenir a parts iguals amb Vila-seca els ingressos per Port Aventura

El govern municipal, de CiU, reclama que la repartició s'actualitzi tenint en compte que la majoria del parc ocupa territori de Salou

Efe
2 min

SalouEl ple de l'Ajuntament de Salou ha aprovat avui per unanimitat una moció que reclama deixar sense efecte la pròrroga del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) que gestiona les taxes derivades de Port Aventura, proposada per una esmena de CiU a la llei d'acompanyament dels pressupostos.

El CRT es va fundar amb la creació del complex temàtic i expira aquest mes, encara que la Generalitat manté unilateralment les condicions de repartiment al 50% entre Salou i Vila-seca.

El mes de setembre passat, el ple de Salou ja va aprovar una moció per modificar els estatuts del CRT amb la intenció de rebre un percentatge més elevat que l'actual.

El 70% del recinte de Port Aventura és a Salou, mentre que els accessos són al municipi veí de Vila-seca, i el CRT distribueix al 50% els ingressos derivats de les taxes entre les dues localitats, però la vigència del CRT acaba aquest mes i malgrat tot "la Generalitat manté les mateixes pautes", ha resumit després del ple l'alcalde, Pere Granados (CiU).

L'alcalde lamenta que "la Generalitat no hagi escoltat altres propostes que li hem fet i hagi actuat a cop de cop de decret", a més de denunciar que "viola les competències municipals", a més de "ser inconstitucional, vulnerar l'Estatut d'Autonomia i la Carta Europea de l'Autonomia Local".

Es dóna el cas que l'esmena que Salou exigeix que es retiri l'ha formulat el grup parlamentari de CiU, partit que ostenta l'alcaldia de Salou, encara que Granados és independent, i que a Vila-seca, l'altre municipi que es reparteix ara amb Salou els beneficis de Port Aventura, també governa CiU, i l'alcalde i president de la Diputació, Josep Poblet, té majoria absoluta des de fa anys.

La creació de Port Aventura va coincidir amb la segregació de Salou del municipi de Vila-seca, i per suavitzar les fortes tensions socials que es van viure llavors es va acordar, amb la participació de la Generalitat, que els beneficis es repartirien al 50% entre els dos municipis mitjançant el CRT.

Port Aventura genera, segons fonts municipals, dos milions d'euros, que ara es reparteixen meitat i meitat entre Vila-seca i Salou, però la recaptació augmentarà quan es despleguin una zona comercial i una altra de residencial projectades i els terrenys de les quals estaran en un 60% dins de Salou, segons els càlculs d'aquest municipi, que reclama redefinir el CRT i tornar a calcular els números.

Així, la moció aprovada avui destaca "la inconstitucionalitat, la il·legalitat i la improcedència d'aquesta disposició", recorda que 20 anys enrere Salou va cedir "competències i drets generosament per facilitar la inversió del CRT i garantir una inversió capital per al territori" i reclama que "els acords adoptats fa 20 anys han de ser revisats i actualitzats perquè a Salou se li restitueixin" aquests drets.

Això no obstant, la moció també reconeix que la fórmula del CRT és un "bon instrument de gestió econòmica i tributària i de planejament urbanístic", i estan d'acord que continuï, però amb els criteris d'un repartiment més equitatiu.

Amb tot aquest argumentari, la moció demana que es deixi sense efecte aquesta disposició sobre la pròrroga del CRT i es traslladi l'acord al delegat del Govern a Tarragona, al president de la Generalitat, a la presidenta del Parlament i a tots els grups parlamentaris.

stats