Societat 05/10/2018

Salut trasllada a fiscalia 5 expedients relacionats amb la difusió de tractaments no provats científicament

El CAC demana a YouTube que retiri 14 vídeos amb solucions ''miraculoses'' per al càncer

Acn
4 min
“Vaig deixar d’exercir l’homeopatia perquè és una farsa”

BarcelonaEl departament de Salut porta a fiscalia fins a 5 expedients relacionats amb la difusió de tractaments no provats científicament, ja siguin conferències, xerrades, congressos o pàgines web. Ho ha explicat la secretària general del departament, Laura Pelay, que ha insistit que la capacitat d'actuar és ''molt limitada''. Per poder actuar de manera més contundent, Salut posarà en marxa un consell assessor amb presència dels diferents òrgans del departament i de l'administració, que pugui controlar i valorar alguns esdeveniments per millorar la seguretat dels pacients.

Tot i no disposar encara d'aquest òrgan, que preveu la primera reunió per al gener de l'any vinent, Salut ha actuat en diferents situacions i fins a uns 5 casos han estat traslladats a fiscalia, principalment de congressos, xerrades o conferències en què s'anunciaven tractaments miraculosos i poc científics, però també d'altres estan relacionats amb continguts a la xarxa. Pelay ha explicat que, en el primer cas, el departament no pot actuar contra la llibertat d'expressió dels organitzadors i, per tant, els fa un advertiment abans de l'esdeveniment. Si es confirma que s'ha difós contingut fals o no provat científicament i per tant es podria haver comès delicte, s'actua.

De fet l'ARA va publicar fa només uns dies que més d'un miler de professionals ja han signat una carta adreçada a la ministra de Sanitat, Luisa Carcedo, en què li demanen que actuï contra les pseudociències. El manifest sorgeix de la iniciativa de l'Associació per Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques (APETP). El cert és que les mal anomenades teràpies alternatives no són noves. La novetat és que metges i científics s'han unit per alertar sobre el seu risc arran de l'auge que estan experimentant, en part gràcies a les xarxes. "Nosaltres donem suport a tractaments d'eficàcia comprovada perquè això és ciència i la resta és fe", resumeix Albert Biete, president del comitè tècnic de l'Associació Espanyola contra el Càncer - Catalunya (AECC), la posició de l'entitat respecte a les pseudociències. El càncer és un dels camps on més han proliferat.

En aquest sentit, el Consell Audiovisual de Catalunya ha demanat a YouTube que retiri 14 vídeos amb més de 25 milions de visualitzacions amb discursos sobre solucions ''miraculoses'' i contraris als tractaments convencionals en malalties com el càncer. Segons un informe presentat aquest divendres pel CAC després de rastrejar el principals vídeos que apareixen si es busquen solucions al càncer, es conclou que dels 50 primers resultats, 3 de cada 4 són desinformació perquè es defensen teràpies sense base científica reconeguda i es tracten continguts ''susceptibles de ser falsos, erronis o enganyosos''. Només el 14% correspon a continguts divulgatius sobre el càncer, i el 12% són vídeos amb referencies puntuals o circumstancials a la malaltia.

El CAC s'ha dedicat a analitzar exhaustivament 14 vídeos que recullen fins a 25 milions de visualitzacions i amb una gran acceptació per part del públic a l'hora de valorar-ne els continguts. Entre aquest grup hi ha peces amb títols com ''La quimioteràpia provoca més càncer'' o que qualifiquen aquest tractament de ''verí'' perquè ''mata la gent que hauria de curar''. A més, part d'aquests vídeos també promouen productes o tractaments alternatius que asseguren, per exemple, que la llavor d'una poma és capaç de curar el càncer. Prometre que el suc de la remolatxa ha curat més de 45.000 persones, o que una recepta a base de gingebre i mel ha aconseguit millorar la malaltia, també són mites que es propaguen en aquest tipus de vídeo que precisament el CAC. I, seguint els exemples d'altres informes, ja ha demanat a YouTube que els retiri.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha destacat que és especialment ''preocupant'' aquest fenomen i la gran acceptació que tenen aquests vídeos a les xarxes amb visualitzacions, seguidors i 'likes', perquè van dirigits a persones que estan en una situació de vulnerabilitat i "de desesperació'' que els fa més ''receptius'' a aquest tipus de missatge. Loppacher s'ha mostrat determinat a combatre-ho decididament. ''No tot s'hi val, a la xarxa, i a internet no tot és admissible'', ha afegit. Per a Loppacher les autoritats com el CAC han de poder treballar al costat de l'administració i els professionals.

Una vintena d'expedients i dues inhabilitacions el 2018

Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha manifestat la necessitat que els col·legis i professionals facin autocrítica però ha reconegut que el COMB és el col·legi que més sanciona professionals que promouen pseudociències de tot l'estat espanyol. Ha insistit que hi ha una vintena d'expedients oberts per mala praxi i que aquest 2018 s'han inhabilitat dos metges per promoure tractaments alternatius en detriment dels convencionals demostrats científicament.

Padrós ha destacat també el paper dels mitjans de comunicació en la no difusió de continguts no fiables i de la mateixa ciutadania que pugui denunciar casos de mala praxi. En aquest sentit, ha lamentat que molta gent que ho podria denunciar no ho fa ''per vergonya'' perquè no són ''analbafets'' però en canvi han anat ''referendant'' un discurs alteratiu. Padrós ha destacat que molts d'aquests afectats tenen un nivell sociocultural alt i que ''per vergonya'' no han fet pública la situació. Padrós també ha recalcat que els malalts greus estan en una situació de ''gran incertesa'' i que sovint busquen ''fugir'' de la medicina oficial perquè ''no ha estat prou amable'' a l'hora d'atendre el malestar psicològic, que sí que es troba correspost per ''la part de màgia'' que inclouen molts d'aquests tractaments.

Aquesta tarda, el Departament de Salut ha anunciat també que obrirà un expedient sancionador a l'associació Dolça Revolució, presidida per Josep Pàmies, conegut en l'ambient pseudocientífic pels seus suposats remeis contra malalties diverses. El detonant de l'expedient és la publicitat que es fa a la seva pàgina web d'un medicament contra l'autisme declarat il·legal a Espanya des de l'any 2010.

stats