Societat 17/09/2012

Salut ajorna fins a l'octubre els imports del copagament

Ara
2 min
Les farmàcies han informat durant els últims mesos dels canvis en el cost dels medicaments.

BARCELONAEl departament de Salut tornarà a modificar la implementació del copagament farmacèutic en funció del nivell de renda aplicat pel govern espanyol. Les farmàcies catalanes havien de començar a cobrar avui els imports ajornats als treballadors actius durant el mes de juliol -data en què l'Estat va posar en marxa la reforma-, però no ho faran fins al pròxim 1 d'octubre. En aquesta data és quan està previst que entri plenament en vigor a Catalunya el nou sistema de copagament, després de tres mesos d'un model transitori.

La decisió de Salut d'ajornar el cobrament fins a l'octubre s'explica per la voluntat de fer-ho coincidir amb l'inici de l'aplicació del nou copagament als pensionistes. Per tant, a partir del pròxim mes, el farmacèutic informarà el client de la quantitat que té pendent del juliol i el client l'haurà d'abonar. Salut preveu que en dos o tres mesos s'hagin pagat tots els imports.

El decret que va entrar en vigor l'1 de juliol establia que els pensionistes paguin part del cost dels medicaments i que els actius augmentin l'aportació segons el nivell de renda. Les rendes inferiors a 18.000 euros l'any continuaran aportant el 40% en el cas dels actius, però els pensionistes amb aquest mateix nivell passaran a pagar un 10%, amb un màxim de 8 euros al mes. Les rendes d'entre 18.000 i 100.000 euros abonaran el 50% del cost, en el cas dels actius, i el 10% en el cas dels pensionistes, aquests últims amb un màxim de 18 euros al mes. Per a les rendes de més de 100.000 euros, les aportacions seran d'un 60%, tant per a actius com per a pensionistes, tot i que els jubilats tindran un topall de 60 euros al mes.

Resposta al ministeri de Sanitat

El conseller de Salut va valorar ahir la proposta del ministeri de Sanitat -recollida per l'ARA-, que pretén que sigui Hisenda qui pagui directament als proveïdors de la indústria farmacèutica i després descompti la despesa a les autonomies. "La funció d'Hisenda no és gestionar l'adquisició de medicaments. Mentre Hisenda pagui el que ha de pagar a Catalunya, ja estem contents. La gestió sanitària l'hem de fer els que tenim la responsabilitat i la capacitat de fer-ho", va afirmar Ruiz.

stats