SANITAT
Societat 28/01/2016

Salut ja cedeix dades sanitàries a ens públics

Comín rep la Marea Blanca, que li reclama fer front a “l’emergència sanitària”

Mario Martín Matas
2 min
El conseller Toni Comín va rebre ahir membres de la Marea Blanca, la plataforma antiretallades que es concentrava a les portes del departament de Salut.

BarcelonaLa cessió de dades sanitàries anònimes a centres d’investigació públics -el projecte conegut com a VISC+- no s’havia de tirar endavant definitivament fins que no es fes una jornada participativa amb tots els actors socials. Aquest era el compromís adquirit pel departament de Salut, després que ho aprovés el Parlament, però la realitat és que la cessió s’ha iniciat, fins al punt que la cessió de dades ja s’ha fet efectiva mitjançant un conveni amb 15 sol·licituds diferents.

A més a més, tal com va explicar ahir Europa Press, s’han registrat 137 peticions, segons les dades que té l’Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries (AQuAS). Totes les cessions s’han fet a centres d’investigació i hospitals amb finançament públic, reforçant la seguretat i tractant les dades amb molta cura, va assegurar el director de l’AQuAS, Josep Maria Argimon. El projecte VISC+ va reformular-se a l’inici del 2015 per excloure’n el finançament privat, que és com s’havia dissenyat en un principi. De fet, tot i que els investigadors van fer públic un comunicat per defensar-ne la necessitat, i Salut va acceptar un mecanisme perquè els ciutadans poguessin demanar la seva exclusió d’aquest big data sanitari, la polèmica es va mantenir, i les crítiques a la suposada voluntat privatitzadora de l’exconseller Boi Ruiz es van perpetuar.

Reunió improvisada

Conscient de les protestes que va haver d’afrontar el seu predecessor, el nou conseller, Toni Comín, va acceptar ahir reunir-se amb representants de la Marea Blanca, en una trobada improvisada que el va obligar a modificar la seva agenda. Sota la consigna “Boi Ruiz és història, tot seguirà igual?”, desenes de membres d’aquesta plataforma antiretallades s’havien concentrat davant del departament per fer arribar un document en què demanaven a Comín “revertir” les polítiques aplicades fins ara i fer front a “l’emergència sanitària” actual.

Entre les seves peticions hi ha la reobertura de quiròfans tancats, garantir el caràcter 100% públic del sistema sanitari, disminuir les llistes d’espera, evitar la fragmentació de l’Institut Català de la Salut (ICS) i evitar la cessió de dades clíniques a entitats privades, mesures que en gran part el nou conseller ha fet seves en les primeres declaracions que ha fet. Comín va participar a la reunió acompanyat del nou director del CatSalut, David Elvira, i del secretari general del departament, Albert Serra, que van agrair a la plataforma les aportacions. Comín també va comprometre’s a fer una reunió en les pròximes setmanes per tractar les reivindicacions “amb més profunditat”. De moment, Salut ha fet un primer pas en la línia d’aquestes peticions, com és aturar les derivacions de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell a la Clínica del Vallès.

stats