Salut

Salut deixa temporalment gais i prostitutes sense la vacuna gratuïta contra el papil·loma humà

La falta de dosis, que s'espera resoldre en les pròximes setmanes, ha obligat a prioritzar la vacunació inclosa en el calendari escolar

El departament de Salut ha aturat temporalment l'administració de la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) als homes de menys de 26 anys que tenen sexe amb altres homes i les dones que es dediquen a la prostitució, segons ha avançat 'Eldiario.es' i ha pogut confirmar l'ARA. Dos col·lectius especialment vulnerables al contagi i als quals el Govern en va estendre l'any passat la cobertura gratuïta. Ara, durant unes setmanes, la implementació quedarà paralitzada.

La causa d'aquesta aturada temporal és la falta de dosis per cobrir la demanda de vacunació, en paraules de la subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas. La nova edició del pla de vacunació del VPH que inclou el col·lectiu gai i les prostitutes es va aprovar el juny quan la compra de les vacunes per al període 2018-2019 ja s'havia fet.

El virus del papil·loma humà en 10 preguntes

Així, i segons fonts governamentals, la tramitació per adquirir les dosis anuals es va fer abans de la implementació de les noves indicacions i "la demanda de la vacuna no s'ha reduït", i per això cal retardar-ne l'administració en alguns casos. "Ja s'ha fet tot el possible per tenir les dosis necessàries en un breu període de temps", defensa Cabezas.

De fet, fonts de la conselleria que encapçala la republicana Alba Vergés subratllen a aquest diari que es tracta únicament d'un endarreriment momentani per una "falta de dosis", i per això les autoritats sanitàries han hagut de prioritzar col·lectius amb condicions especials: les nenes d'entre 11 i 14 anys, les dones que tenen lesions oncològiques al coll uterí, les persones que tenen el VIH o que han passat per un trasplantament hematopoètic i les dones que han sigut víctimes d'una agressió sexual. 

El Govern s'ha compromès a fer arribar les vacunes abans que s'acabi l'últim trimestre de l'any. "La despesa pública en la vacuna del VIH augmenta cada any i ja s'hi destinen 4 milions d'euros anuals", ha assegurat Cabezas, que ha puntualitzat que enguany se n'han distribuït unes 95.000 dosis. És a dir, un 20% més de vacunes que l'any 2016, quan se'n van dispensar 70.000.