Societat 24/10/2016

Salut elimina el diagnòstic psiquiàtric previ per al canvi de sexe

El CAP Manso centralitzarà la primera atenció a les persones que vulguin començar el procés

Mario Martín Matas
2 min
El cas de l’Alan va posar sobre la taula el calvari que viuen molts transsexuals.

BarcelonaAdéu al diagnòstic de "disfòria de gènere". El departament de Salut ha presentat aquest dilluns el nou model d'atenció a les persones transsexuals amb la novetat que, a partir d'ara, no caldrà el diagnòstic previ d'un psiquiatra per rebre l'autorització per fer una reassignació de gènere. Aquesta era una reivindicació històrica del col·lectiu transgènere, que sota el paraigües de la plataforma TRANS'Forma la Salut ha aplaudit el nou model durant una roda de premsa en què ha acompanyat el conseller Toni Comín.

Tot i que encara queden alguns aspectes per acabar de definir, com és l'atenció dels menors i el futur de la unitat d'identitat de gènere de l'Hospital Clínic -on es fan les operacions quirúrgiques però molt qüestionada pel col·lectiu transsexual-, el nou model fixa l'equip Trànsit del CAP Manso com a porta d'entrada al sistema i referent en aquest tipus d'atencions. Salut calcula que actualment prop d'un centenar de persones demanen cada any a Catalunya una intervenció per canviar de sexe, tot i que amb el nou model -pioner a Europa, ha assegurat el departament-, podria produir-se un "efecte crida", incloses persones que fins ara optaven per ser ateses al sector privat. Actualment hi ha 437 persones a la sanitat pública que estan en algun punt del procés per canviar de sexe.

El principal problema en l'atenció al col·lectiu transsexuals, en qualsevol cas, continua sent el de les llistes d'espera per a una intervenció quirúrgica. Un cop decidit el canvi de sexe cal iniciar un tractament hormonal que es prolonga durant dos anys, un requisit mèdic imprescindible, però hores d'ara hi ha sis mesos d'espera per una histerectomia -extracció de l'úter-. A banda d'això, un total de 155 persones esperen per a una vaginoplàstia, algunes des de l'any 2010; 98 persones més per a una mastectomia -extirpació dels pits-, algunes des del 2011; i la sanitat pública actualment no realitza faloplàsties, ha detallat la directora d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal. Per solucionar l'espera, Salut ha fet un "esforç" pressupostari dotant el 2016 amb 274.000 euros aquest tipus d'intervencions per reduir les llistes d'espera. A banda, té previst assignar 258.000 euros en els pressupostos del 2017 per a la unitat Trànsit del CAP Manso.

El nou model presentat aquest dilluns té com a objectiu principal la "despatologització" de la transsexualitat, ha detallat Comín, en defensar que un "sistema sanitari igualitari ha de ser sensible a la diversitat". A banda, ha emmarcat el pla en els compromisos adquirits pel Govern i en la llei antihomofòbia 11/2014 aprovada pel Parlament ara fa dos anys. El conseller ha agraït també la feina que ja feia bé el sistema -la unitat Trànsit el CAP Manso existeix des del 2012- i s'ha centrat a destacar que el nou model es centra en fer que la transsexualitat deixi de ser una malaltia i passi a ser una "realitat".

Els portaveus de la plataforma TRANS'Forma, Nac Bremón i Lina Mulero, han celebrat la concessió del "dret a l'autodeterminació de gènere" des de la llibertat individual, així com que s'hagi eliminat el "component psicològic" en el tractament, perquè no es tracta d'una malaltia ni d'un trastorn. Tot i així, han avisat que estaran atents al desenvolupament d'aquest nou model així com a l'atenció als menors transsexuals.

stats