NOU MODEL DE SALUT
Societat 27/04/2011

Salut preveu estalviar reduint el temps d'estada a l'hospital i allargant les llistes d'espera

Evitar els reingressos hospitalaris, potenciar l'hospitalització domiciliària, reduir el temps d'estada a l'hospital i allargar fins als 8 mesos algunes llistes d'espera. Són algunes de les mesures amb què el Departament de Salut pretén reduir la despesa sanitària

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaEl consell de direcció del Servei Català de Salut ha aprovat avui el primer paquet de mesures per reduir la despesa sanitària. Una de les primeres mesures passa per potenciar l'hospitalització domiciliària i reduir el temps d'estada mitjana als hospitals que es pot traduir en un miler menys de llits a l'any. Una altra de les mesures que es vol impulsar és la reducció dels reingressos hospitalaris. A Catalunya hi ha més de 36.000 ciutadans que ingressen més de tres vegades a l'any a l'hospital i l'objectiu és que un programa de malalts crònics permeti alliberar llits als hospitals.

Pel que fa a les llistes d'espera, Salut preveu prioritzar les intervencions segons criteris de gravetat i l'impacte que tinguin sobre la qualitat de vida del pacient. Com ja va anunciar fa uns mesos el conseller, els ciutadans s'hauran d'esperar més per operar-se de determinades intervencions com són cataractes, galindons o pròtesis. Ja no es podrà garantir el periode d'espera de sis mesos per a 16 intervencions i passarà a ampliar-se a vuit mesos.

El Servei Català de l Salut també ha aprovat la reducció del 2% de la tarifa que paga als centres pels serveis que contracta, això suposa un estalvi de 220 milions d'euros. L'objectiu, però, és arribar als 550 milions d'euros d'estalvi però per fer-ho s'ha de reduir l'activitat i reordenar els serveis en el territori. És per això, que es deixa per una segona fase durant la qual serà necessari negociar amb les juntes clíniques i els sindicats. El director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha assegurat que la qualitat assistencial serà la mateixa i que aquesta mesura no té perquè repercutir amb la reducció de personal i amb el tancament de plantes. Padrosa ha explicat que l'objectiu és també arribar a reduir en un 13% la despesa en farmàcia i un 20,2% les inversions.

Aquest és el primer paquet de mesures que es posarà en marxa i amb les que només s'arriba al 50% de l'estalvi que s'havia marcat Salut. La resta, es deixa per després de les eleccions municipals.

stats