Societat 15/09/2020

"El primer que faré quan surti de la residència serà fer un petó a terra"

La Generalitat flexibilitza les restriccions dels centres i permet les sortides per primer cop

Jordi Mumbrú
4 min
En Dídac viu a la residència i a partir de demà podrà sortir a passejar pel carrer després de sis mesos

Barcelona"Tinc un mono que no t'ho pots imaginar", reconeix per telèfon el Dídac Collado, de 76 anys. Es mor de ganes de sortir al carrer. Fa molts mesos que està tancat a la residència l'Onada de la Sagrera, a Barcelona. Des del principi de la pandèmia, quan es va comprovar que el covid-19 feia estralls entre la gent gran, les residències es van convertir en búnquers. L'objectiu era evitar que els residents s'infectessin i, vistes les conseqüències (n'han mort 6.476), la mesura arribava més aviat tard. L'aïllament, però, no ha sigut gratuït. "Estic amb depressió i ansietat", lamenta el Dídac durant la trucada. I ho justifica: "És que s'ha fet molt llarg".

A partir d'aquest dimarts, però, les persones que viuen en residències tindran més facilitats per rebre visites i també per sortir del centre, segons la nova actualització del pla sectorial català de gestió pel coronavirus en l'àmbit residencial. El règim de visites ja no dependrà del risc de rebrot que hi hagi a la zona on hi ha la residència, és a dir, que si el centre té pocs casos o no en té cap, podrà obrir les portes als familiars encara que sigui en un municipi amb un alt risc de rebrot. Per deixar sortir i rebre visites, això sí, les residències hauran d'estar netes de coronavirus o tenir-ne molts pocs casos i aïllats. Evidentment, les visites hauran de seguir prenent totes les mesures de protecció fixades. El canvi és radical, ja que, per fi, els residents podran sortir. "El primer que faré quan surti serà fer un petó a terra, com el Papa", assegura el Dídac. Després del petó, només vol passejar tranquil·lament pels carrers de Sant Andreu i prendre l'aire. "Tinc por d'anar molt lluny de la residència", reconeix. I, sobretot, respirar.

El director de la residència Serveis a la Dependència de la Torrassa (l'Hospitalet), Pere Ardite, celebra també el relaxament de les restriccions. "Els responsables dels centres tenim molta por però hem de tirar endavant. Als avis els afecta molt no tenir el contacte amb la família", diu. I és que, amb les noves mesures, el risc creix. "Molts ja marxaran aquest cap de setmana a menjar amb la família, i sabem que en aquests ambients és possible que es treguin la mascareta... Els hem de conscienciar a tots que és important mantenir les mesures de protecció, però assumirem els riscos", diu la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual. "Recuperar les sortides, les passejades, anar a fer un cafè... Estem parlant de gent amb una esperança de vida molt curta. Els sants i els aniversaris dels nets els han de poder celebrar".

“No és suficient”

La coordinadora Residències 5+1, que aplega familiars de residents, és de les poques veus que considera que la flexibilització “no és suficient”. La seva portaveu, Maria José Carcelén, denuncia en declaracions al diari ARA, que la direcció de les residències seguirà tenint el poder per no autoritzar visites ni sortides. “Hi ha persones que no han vist els seus familiars des del mes de març, tot i estar en residències sense casos”, lamenta. Segons el col·lectiu, hi ha residències que no permeten visites perquè “els suposa més feina, més despesa perquè han de facilitar EPIS i a més, no volen que els familiars vegin què està passant allà dins”.

Actualment, i gràcies al canvi, el 95% de les residències es beneficiaran d'aquesta flexibilització, segons el departament de Salut i sempre i quan ho autoritzin les residències. Segons les últimes informacions, a Catalunya hi ha 52.000 residents i només uns 280 estan infectats per coronavirus, és a dir, el 0,5%. Malgrat tot, Salut deixa clar que "d'acord amb la situació epidemiològica de cada territori serà necessari adaptar les mesures de seguretat i de prevenció davant del coronavirus SARS-CoV-2".

Amb la nova normativa, les sortides de més d'un dia de durada (com ara caps de setmana, vacances o altres) també es podran fer independentment del nombre de casos que hi hagi a la zona, sempre que es puguin garantir les mesures de protecció. Això sí, el departament diu que, en aquests casos, "s'haurien de constituir unitats de convivència estables". En cas de sortides superiors a 3 setmanes, caldrà fer una PCR a la tornada així com una quarantena preventiva en zona groga durant els 14 dies posteriors al retorn.

A més, a partir d'ara les residències podran rebre nous ingressos. Fins ara no tots els centres podien acollir nous residents, una restricció que feia difícil que els números acabessin quadrant a finals de mes. A Catalunya hi ha 60.000 places en residències i en queden 8.000 de lliures. Pascual ha celebrat també aquest canvi i ha recordat que "ja són molts mesos amb les residències tancades".

Durant tot aquest temps, a més de la por de contraure el covid-19, els residents han perdut hàbits a l'aire lliure que els ajudaven a frenar l'envelliment. Tot i així, també han après coses noves. El Dídac s'ha afartat de fer collarets i polseres (assegura que ja en porta més de 300) i també diu que ha après a reflexionar: "He après a meditar, a conèixer el valor de la vida. I també que vull que Catalunya sigui lliure", diu content.

stats