Societat 28/06/2012

Salut treballa a corre-cuita per evitar que els pensionistes hagin d'avançar diners dels medicaments

El conseller Boi Ruiz anuncia a Catalunya Ràdio que aquest dijous es comença a provar el sistema informàtic que alertarà quan s'hagi arribat al topall

Ara
2 min
Boi Ruiz, aquest dimecres, amb la ministre de Sanitat, Ana Mato. / ACN

BarcelonaSalut treballa a corre-cuita amb el Col·legi de Farmacèutics en un sistema informàtic provisional per evitar que a partir d'aquest diumenge els pensionistes hagin d'avançar diners un cop sobrepassats els límits de copagament que estableix la llei: 8, 18 i 60 euros en funció de la renda.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat que aquest dijous es comença a provar el sistema informàtic que alertarà quan s'hagi arribat al topall. És un sistema basat en el que es fa servir per la taxa catalana, l'euro per recepta, però que inclou diverses variables més. Per això, durant aquest dijous i demà divendres es provarà per comprovar que no hi hagi problemes, abans que entri en funcionament el copagament, diumenge que ve.

En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' i en contra del que va dir fa només 48 hores en una altra entrevista a RAC1, Ruiz ha dit avui que els sistema es posarà en marxa i que garantia que els usuaris no hauran d'avançar els diners i que els pensionistes pagaran fins al topall establert segons la renda amb total seguretat.

A la resta de l'Estat, a excepció d'Andalusia i del País Basc, el que es farà és cobrar els nous preus dels medicaments a tothom, i després tornar els diners que superin el topall en un termini de 3 a 6 mesos, segons l'acord al qual s'ha arribat aquest dimecres en el marc del Consell Interterritorial de Salud.

A la ministra de Sanitat, Ana Mato, se li va preguntar ahir si considerava raonable que una persona que ja no treballa hagi d'acabar avançant xifres importants per pagar els fàrmacs que necessita. Segons va dir, s'han fet càlculs i "la immensa majoria no superaran" els topalls marcats. En aquells casos que se superin, no caldrà que el pensionista faci cap tràmit. Serà el mateix farmacèutic qui haurà de comunicar la situació anòmala a la comunitat autònoma i la comunitat ingressar els diners al ciutadà. En cas de dubte, s'aplicarà el "criteri més favorable per a l'usuari": els pensionistes hauran de pagar un 10% i els actius un 40%.

Tres mesos

El sistema informàtic definitiu necessitarà tres mesos més de preparació, segons les fonts de Salut. "No hi ha temps material per fer ara l'adaptació", afegeixen. Els farmacèutics fa dies que alerten que el sistema per implantar el copagament no està a punt i que obligarà a "improvisar".

A partir de diumenge, per primer cop, els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. En pagaran el 10% amb un màxim de 8 euros mensuals (si cobren menys de 18.000 euros anuals) i 18 euros (si en cobren més de 18.000). Els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, en funció de la renda. Les autonomies s'haurien d'adaptar al nou copagament abans del 30 de juny. Amb l'entrada en vigor d'aquesta nova mesura, els catalans hauran d'afrontar un doble copagament, ja que aquest s'ha de sumar a l'euro per recepta.

stats