SANITAT
Societat 10/09/2015

Salut vol aturar l’escalada de casos de gonorrea

Impulsa un programa de cribatge per detectar i tractar les infeccions sexuals

Pau Cortés
3 min

BarcelonaAlgunes malalties de transmissió sexual, com el gonococ -el bacteri causant de la gonorrea-, van augmentar entre el 2013 i el 2014 un 57% i s’han multiplicat per cinc des del 2010. Altres infeccions, com la clamídia, que pot causar infertilitat i fins i tot la mort, es van incrementar un 17% i s’han multiplicat per quatre en l’última dècada. Per aquest motiu l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) impulsa un programa de cribatge per detectar i tractar infeccions de transmissió sexual, centrat aquesta vegada en el gonococ i la clamídia.

L’ASPCAT també va alertar que sovint aquestes infeccions no es presenten de manera aïllada. El 20% dels nous casos de VIH de l’últim any tenien també gonorrea, per exemple. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, va voler destacar que el programa, que és només una prova pilot, servirà per fer un diagnòstic precoç i facilitar el tractament d’unes patologies que van a l’alça a Catalunya. També va assegurar la dificultat d’establir equivalències amb altres països europeus, ja que “no hi ha cap altre país que faci exactament aquesta mena de comparacions”. També va dir que es faran servir “estratègies diferents en funció dels col·lectius” que estiguin més exposats al risc.

Els joves no perceben el risc

Un d’aquests col·lectius són els joves. Segons el director del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAC), Jordi Borja, els joves tenen “una percepció baixa o molt baixa del risc” i hi ha un problema d’informació, ja que “tenen poc coneixement d’aquestes malalties”, sobretot de les clamídies, tot i que són dels que més la pateixen. També va apostar per millorar l’accés de la gent jove a les proves de detecció. De fet, va admetre que en els últims anys ha descendit la xifra de joves que passen pel seu centre per demanar informació sobre malalties de transmissió sexual.

Per la seva banda, el director de BCN CheckPoint, Ferran Pujol, va apuntar que els resultats de l’estudi justifiquen una intervenció “urgent i sistematitzada” sobre els homes que fan sexe amb homes, un altre dels col·lectius més exposats. L’ASPCAT va anunciar que ha preparat uns vídeos explicatius sobre malalties de transmissió sexual que seran emesos aviat als CAP i hospitals.

Aquestes dades arriben dos mesos després que l’Agència advertís del “repunt” de les malalties de transmissió sexual, sobretot de la sífilis i la gonorrea. Concretament, i segons l’informe Sives, els casos de sífilis han crescut un 92% en els últims cinc anys i els de gonorrea un 187%. Les raons que es van apuntar llavors van ser la mobilitat geogràfica, més promiscuïtat i que les relacions s’inicien cada cop més d’hora, i també una millora de les tècniques diagnòstiques.

Codi Sèpsia: detecció precoç de la infecció

Més de 22.000 adults i 478 infants van ingressar l’any passat en un hospital català amb sèpsia greu, l’evolució complicada d’una infecció que pot acabar lesionant els òrgans del pacient. La mortalitat de la malaltia pot arribar al 20% o superar aquest percentatge en casos de xoc sèptic. Si es tractés abans es podria millorar l’evolució de la sèpsia en molts pacients i per això el departament de Salut posa en marxa, a partir del 15 d’octubre, el Codi Sèpsia, en què participen set societat científiques. L’objectiu és detectar abans els casos de sèpsia i estandarditzar els protocols en infeccions generals als diferents centres de salut catalans.

stats