Societat 26/05/2016

Comín dóna per estabilitzat el brot per enterovirus

El conseller defensa la gestió del departament i nega cap error en la gestió

Mario Martín Matas
2 min
El conseller de Salut, Toni Comín, intervé al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEl conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha informat aquest dijous en una compareixença al Parlament que el nombre total de nens afectats pel brot d'enterovirus amb conseqüències neurològiques greus es manté en 60 des de divendres passat, dels quals segueixen ingressats 17, quatre a la unitat de cures intensives (UCI). Per aquesta raó, i tot i que ha reclamat prudència perquè els enterovirus, com cada any, continuen circulant, ha assegurat que la situació està "estabilitzada". Durant els últims dies el nombre d'urgències pediàtriques ateses als hospitals catalans han augmentat entre un 30% i un 68%, depenent del centre.

En una compareixença en què ha detallat l'actuació del departament durant la crisi, Comín, ha negat que el departament cometés cap error en la gestió del brot per enterovirus, tampoc a nivell comunicatiu. Comín, de fet, ha justificat el retard en la informació als pediatres dels ambulatoris i al conjunt de la població per la necessitat de saber més sobre el què estava passant i no generar una "alarma" innecessària.

Per aquesta raó, tot i que ja el dia 6 de maig es va avisar a les unitats pediàtriques dels hospitals de l'existència d'un augment inusual de quadres neurològics greus en nens petits provocats per enterovirus, no es va comunicar als pediatres dels centres d'atenció primària fins una setmana després, i no es va emetre el primer comunicat públic fins la tarda del dia 17 -onze dies més tard-. Aquest retard es va fer "deliberadament" perquè "les respostes necessitaven temps", ha afegit Comín.

El conseller ha subratllat especialment la capacitat del sistema sanitari per detectar una nova alerta sanitària i actuar en conseqüència, i ha mostrat el seu "reconeixement infinit" als professionals, perquè van ser ells els qui van donar la primera alerta sobre el què estava succeint el mateix dia 6 de maig. A més a més, ha assegurat que després de fer una "revisió crítica" de l'episodi ha arribat a la conclusió que tornaria a fer exactament el mateix, malgrat la setmana que va passar en informar-se als pediatres de l'atenció primària o les 40 hores que van transcórrer entre el primer comunicat de Salut i la roda de premsa.

Els grups de l'oposició han coincidit en valorar la feina "excel·lent" dels professionals sanitaris, tot i que han qüestionat -en un grau divers- si l'actuació del departament va ser la millor per desactivar el pànic que es va generar a través de les xarxes socials i en determinades escoles, sense entrar a valorar el cas de la nena morta a Reus, o de l'altra menor ingressada a l'Institut Guttmann afectada per un altre tipus d'enterovirus.

stats