Societat 17/10/2016

Salut engega un programa per frenar el consum de tabac d'embolicar entre els adolescents

La majoria dels 420.000 catalans que en consumeixen són joves

Ara
2 min
Thinkstock Photos

BarcelonaReduir el consum de tabac d'embolicar entre els joves. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat el departament de Salut en l'última campanya que ha posat en marxa: un programa educatiu a escoles i instituts de primer cicle d’educació secundària obligatòria (ESO) -alumnes de 1r i 2n d'ESO- per intentar dissuadir els joves de consumir aquest tipus de tabac.

La unitat didàctica sota el nom “Fumar? Jo no m’hi embolico” vol desmentir, d’una banda, les creences errònies sobre aquest tipus de tabac entre els adolescents i, de l’altra, promoure una vida sana en general lluny del tabaquisme. Salut s’ha decidit a posar en marxa aquest pla perquè a Catalunya, de les 420.000 persones que en fumen -un 6’7% de la població-, la majoria són joves.

Un estudi en el marc del programa Classe sense Fum va constatar que els joves pensen que fumar tabac d'embolicar és més modern, dóna més llibertat perquè poden escollir-ne la quantitat i és més “natural” i menys perjudicial per a la salut que les cigarretes manufacturades.

A més, des del 2006 i en dissonància amb la tendència que havia pres el consum de tabac entre la població catalana, el percentatge de persones que fumen diàriament tabac d'embolicar s’ha multiplicat per vuit i ha passat del 3’3% al 26’7% l’any 2015. Les últimes dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) indiquen que actualment un 25’7% de la població fuma tabac d'aquest tipus.

Aquesta iniciativa està emmarcada en el programa Classe sense Fum, que té com a objectiu que els adolescents de 12 a 14 anys no comencin a fumar ni ho vegin com una activitat regular. El programa està coordinat conjuntament per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, del departament de Salut, i el departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. A la ciutat de Barcelona, la coordinació del programa es porta a terme des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que va introduir i avaluar inicialment el programa l’any 1997.

stats