En breu
Societat 14/11/2011

Salut pública

Mònica L. Ferrado
2 min
Salut pública

Prevenció i control

Avui se celebra el Dia Mundial de la Diabetis sota el lema "Agafa el control de la diabetis ara mateix". Per augmentar la conscienciació sobre aquesta malaltia creixent, a Catalunya se celebren diverses activitats. El diagnòstic precoç i l'educació sanitària tenen un paper molt important tant per prevenir-la com per reduir les complicacions en les persones afectades.

A les més de vint delegacions de l'Associació de Diabètics de Catalunya s'organitzen conferències, tallers, taules informatives i caminades. A la plaça de la catedral de Barcelona s'ha instal·lat una carpa on es dóna informació i es pot passar un test de risc.

La promoció de l'activitat física i l'alimentació saludable són els principals aliats de la prevenció de la diabetis. També resulta clau eliminar altres elements de risc cardiovascular com el tabac, la hipertensió o el colesterol.

Epidèmia del segle XXI

A Catalunya la malaltia afecta més de 400.000 persones, cosa que vol dir que té una prevalença del 5,7%. La meitat prenen mesures per a un bon control, però la resta no, segons dades del departament de Salut. L'OMS considera que es tracta d'una de les epidèmies del segle XXI, sobretot per l'augment de la de tipus 2.

També hi ha un registre específic d'afectats per la diabetis de tipus 1, que no es pot prevenir. Entre 250 i 270 menors de 30 anys són diagnosticats de diabetis de tipus 1 cada any, sobretot entre els 10 i els 14 anys. En la diabetis tipus 1, s'està avançant en el trasplantament de cèl·lules mare per substituir les cèl·lules pancreàtiques que no produeixen prou insulina.

El gen estalviador i altres relacions

Els científics estan descobrint que, a més dels hàbits i costums, hi ha elements individuals que contribueixen a la diabetis. Per exemple, s'ha identificat el gen estalviador, un gen que tenen persones que provenen de zones amb carències i que, per tant, extreu més energia dels sucres que s'ingereixen. En definitiva, són més susceptibles al sucre i, per tant, més propensos a la diabetis.

Altres estudis mostren que quan a la flora intestinal no hi ha alguns bacteris involucrats en la digestió dels glúcids hi ha un risc més alt de diabetis. També han aparegut més de 50 estudis que la vinculen amb l'exposició a contaminants com els compostos orgànics persistents (COP).

stats