REGULACIÓ PROFESSIONAL
Societat 21/12/2011

Salut regularà el sector de les teràpies naturals

Lara Bonilla
2 min
Salut regularà  el sector de les teràpies naturals

L'ús de les teràpies naturals va en augment i ni a Catalunya ni a Espanya no hi ha una normativa que reguli de manera global les anomenades medicines alternatives, tot i que sí que hi ha una regulació específica dels medicaments homeopàtics.

Ara el departament de Salut tornarà a intentar regular un sector molt heterogeni en el qual conviuen des de l'osteopatia o l'homeopatia fins a la teràpia floral o l'acupuntura i en el qual treballen més de 5.000 professionals. Aquest seria el segon intent. Salut va redactar el 2007 un decret per regular les teràpies naturals, però dos anys després el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el va tombar per invasió de competències. La sentència va ser ben rebuda pels metges i els fisioterapeutes, ja que consideraven que només professionals amb una formació sanitària com la seva podien tractar els malalts. El sector de les teràpies naturals, en canvi, vol una regulació.

Josep Davins, subdirector general de serveis sanitaris del departament de Salut, assegura que ara es buscarà "el consens" de totes les parts per evitar "envair competències". "El departament sempre ha volgut regular les teràpies naturals perquè és una realitat que existeix i la gent hi confia. No podem mirar cap a una altra banda", assegura Davins. Segons un estudi del 2007, un 30% dels catalans han utilitzat algun cop teràpies naturals.

El 2012 es crearà el grup de treball i la nova proposta no posarà l'èmfasi en el que poden fer aquests professionals no sanitaris, per evitar friccions amb el sector mèdic, sinó que se centrarà en la seguretat dels centres i en la formació mínima que hauran de tenir els professionals. "No es requerirà que siguin metges, però sí que tinguin una mínima formació sanitària per poder detectar els símptomes de malalties que necessitin una cura que allà no es poden donar", diu Davins.

139 tècniques alternatives

La formació dels professionals és tan heterogènia com les teràpies existents. Ara hi ha màsters de medicina natural homologats per la UB i la UAB, però "fa 15 anys molta gent s'havia de formar a fora dels canals convencionals, perquè l'administració no l'havia tingut en compte", assegura Pedro Ródenas, president de la secció de metges naturistes del Col·legi de Metges de Barcelona. També n'hi ha que "sense cap formació obren un centre i són un frau, i aquí és on s'ha de posar el focus", explica Davins. Ara treballen en "l'alegalitat". El punt de partida és el document d'anàlisi de les teràpies naturals que ha publicat el ministeri de Sanitat i que analitza 139 tècniques. Conclou que "només una part té influència directa sobre la salut i la resta van dirigides al benestar o confort de l'usuari". De l'homeopatia en diu que té "un efecte placebo". Ródenas no ho comparteix: "Evidentment que és eficaç. La diferència és que nosaltres creiem que qui cura és el mateix organisme i la medicina convencional creu que ho fa la medicació". El futur, diu Ródenas, passa per integrar les dues medicines.

stats