MEDICINA GLOBAL
Societat 04/10/2011

Salut per a totes les mares

Mònica L. Ferrado
3 min
Controls bàsics Un metge d'un hospital Religiós fa una revisió a una dona embarassada a Wau, Al sud del Sudan.

En els protocols de seguiment d'embaràs dels països rics, a les dones embarassades se'ls pren regularment la pressió arterial, se'ls analitza l'orina i se'ls fan anàlisis de sang per detectar, entre altres indicadors, si puja la glucosa. Són algunes de les mesures rutinàries per trobar alteracions, que, quan es detecten, es controlen fàcilment. En molt poques ocasions, poquíssimes, suposen una complicació que faci perillar la vida de la mare o el nadó.

Però aquests controls no els passen la immensa majoria de les mares del Tercer Món. I durant el part no les assisteix ningú que sàpiga com portar una criatura al món, com treure la placenta o com aturar una hemorràgia. Cada any moren en el part 350.000 mares, un 90% en països del Tercer Món, sobretot a l'Àfrica, i per causes que en un entorn com el nostre no suposarien cap problema. Als països amb menys recursos, una tercera part de les mares moren dessagnades, per hemorràgies que amb tècniques senzilles es tallarien. La segona causa de mort és la hipertensió (un 18%) i a continuació les infeccions.

El problema principal és que el part l'assisteix qui pot i on pot. Persones no preparades que es troben en situacions en què una mare no hauria de morir. Per això és prioritari engegar programes de formació en cada comunitat, de manera que sàpiguen actuar almenys en les qüestions més bàsiques, com afirma Carole Presern, llevadora i directora del programa de salut maternoinfantil de l'Organització Mundial de la Salut, una de les ponents del 7è Congrés Europeu de Medicina Tropical i Salut Global, organitzat per ISGlobal, que s'està celebrant a Barcelona.

Com evitar morts

En l'agenda d'assumptes pendents que aquests dies tracten uns 1.700 experts hi ha la salut maternoinfantil. Les mares són sovint "la població més vulnerable, i al mateix temps són la base per tirar endavant", diu Núria Casamitjana, responsable de formació d'ISGlobal.

Carole Presern defensa que formar persones perquè puguin fer almenys alguns petits controls -com senzills tests d'orina, de pressió i de sucre durant l'embaràs- podria evitar un 50% de les morts.

Per altra banda, controlar aquests tres factors també evitaria una tercera part de les morts de nadons. Cada any en moren més de set milions i mig, gairebé la meitat en el mateix moment del part.

Els orfes del VIH

El VIH provoca la que encara és una de les malalties que més afecten els països pobres. Es calcula que hi ha 12 milions de nens orfes per culpa seva. De fet, és la principal causa de mort en dones d'entre 15 i 44 anys. I a l'Àfrica hi ha més dones infectades que homes. Les dones en són especialment vulnerables, per biologia (la mucosa de la vagina afavoreix el virus) i per cultura, ja que sovint han d'accedir a tenir relacions sexuals sense protecció.

Durant el congrés es parlarà sobre els assajos per provar un anell microbicida que permeti protegir-se de la infecció. Hi participaran dones d'un barri de Sud-àfrica on la meitat de les dones estan infectades.

"A moltes de les candidates que vénen a participar a l'assaig els hem de dir que no, perquè ja estan infectades sense que ho sàpiguen", explica Zeda Rosenberg, cap de la International Partnership for Microbicides. Es tracta d'un anell impregnat amb un fàrmac antiretroviral, la dapivirina, que s'introdueix a la vagina i que ofereix protecció durant un mes. "És còmode, i la dona el pot fer servir sense que ho sàpiguen", explica Rosenberg. No cal oblidar la necessitat de campanyes per a l'ús del preservatiu, que també evita altres infeccions. "A Sud-àfrica el càncer de cèrvix (provocat pel papil·lomavirus) causa més morts que la sida", afegeix Casamitjana.

stats