SANITAT
Societat 15/11/2011

Salut xifra el seguiment global de la vaga en un 20%

Segons el Govern, als centres d'atenció primària (CAP) han secundat la convocatòria el 16% dels professionals i als hospitals quasi el 23%. Metges de Catalunya encara no disposa de xifres, però té una percepció "satisfactòria" de la convocatòria

Joan Serra
3 min

BarcelonaEl seguiment global de la convocatòria de vaga de metges d'avui és d'un 20% al conjunt de centres sanitari, segons les últimes dades del departament de Salut. Als centres d'atenció primària (CAP), han secundat la convocatòria el 16% dels professionals, mentre que als hospitals ho han fet el 22,9%, segons el recompte de la conselleria. En salut mental el seguiment és del 6% i en centres sociosanitaris del 3%. A l'Hospital de la Vall d'Hebron, el seguiment de l'aturada se situa, segons el Govern, entre el 40% i el 50%. A Bellvitge, segons la direcció del centre, el 53,55% dels metges s'han adherit a la convocatòria mentre que a la resta d'hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han aturat la seva activitat menys del 40% dels professionals i, de mitjana, un 20% en els CAPs. Salut també ha concretat que més de 20.000 pacients han vist reprogramades les seves visites o intervencions.

El president de Metges de Catalunya (MC), Albert Tomàs, ha informat davant de l'Hospital Vall d'Hebron que l'organització no disposarà de dades concretes fins al migdia, però que la seva percepció, pel que fa al seguiment de la vaga, és "satisfactòria". Tot i així, admet que és desigual i que la crida ha tingut més bona rebuda en els hospitals de les ciutats que en els centres de l'àmbit rural. Tomàs també ha admès que hi ha hagut un major seguiment als CAPs i hospitals de l'ICS que no pas en els centres concertats, com l'Hospital Clínic. El president del sindicat mèdic ha assegurat que hi ha alguns hospitals en els quals la parada de metges "ha estat del 100%". Tomàs ha destacat, també, que en tots els casos s'estan complint els serveis mínims.

Metges de Catalunya ha posat d'exemple els centres del Vallès. "Hi ha un seguiment d'entre el 60 i el 70%", ha detallat Tomàs, que també s'ha referit a la bona acollida que ha tingut la vaga a l'Hospital del Mar de Barcelona. El president del sindicat mèdic també ha remarcat que l'argument de l'aturada no és "reivindicar la millora salarial dels metges sinó mantenir un sistema sanitari públic suficient". Tomàs ha sentenciat que és en serveis públics de primera necessitat, com la sanitat, en els quals el Govern "ha d'invertir". Metges de Catalunya ha lamentat aquest dimarts que "Salut no ha tingut cap predisposició per negociar". "Els deu anar bé la vaga, s'estalvien diners", ha sentenciat Tomàs.

Un dels centres en els quals hi ha hagut un alt seguiment de la vaga, segons Metges de Catalunya, és l'Hospital Trueta de Girona. El 80% de facultatius han secundat la convocatòria. Aquest percentatge es redueix al 50% en el cas de l'atenció primària, segons ha revelat el sindicat. El delegat del sindicat a Girona, Josep Vilaplana, ha concretat que dels 300 metges del Trueta, 39 no han fet vaga, 97 presten els serveis mínims i 143 sí que secunden l'aturada. Vilaplana ha reconegut que hi haurà un "ball de xifres" sobre el seguiment, però ha advertit que Salut ha establert "uns serveis mínims molt alts". El Govern, però, rebaixa aquest seguiment a Girona un 37% i situa el percentatge dels centres d'atenció primària en un 17,6%. Segons les dades de l'ICS, un 37,78% dels metges de l'hospital Verge de la Cinta de la Tortosa i de l'atenció primària de les Terres de l'Ebre han fet vaga, un percentatge que s'eleva fins al 43,69% en el cas dels professionals de l'Hospital Joan XXIII i de l'atenció primària del Camp de Tarragona.

Uns 16.500 facultatius de 65 hospitals i 427 centres d'atenció primària estan cridats a la vaga. Metges de Catalunya, convocant de l'aturada, reclama recuperar el nivell salarial i l'activitat assistencial del 2010. El sindicat ta,bé sol·licita que el pressupost de Salut del 2012 recuperi els recursos del 2010, anteriors a les retallades. Una reclamació que el Govern no ha acollit i sobre la qual no es va arribar a un acord en l'única reunió de mediació celebrada entre el sindicat, les patronals i representants de la Generalitat la setmana passada.

stats