SOCIETAT
Societat 18/06/2020

Sanitat rebaixa de 14 a 10 els dies de quarantena per als casos asimptomàtics

Hi haurà fins a tres controls als aeroports per a l'arribada de passatgers internacionals

Mariona Ferrer I Fornells / Albert Nadal
5 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença a la comissió de Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés.

Madrid / BarcelonaEl ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes canviaran el protocol per tractar casos de coronavirus. Entre els canvis més substancials destaca que, seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el ministeri rebaixa de 14 a 10 els dies de quarantena per als casos asimptomàtics que siguin atesos en l'àmbit de l'atenció primària. Així ho estipula el document Estratègia de detecció precoç, vigilància i control del covid-19 que ha fet públic aquesta tarda l'executiu espanyol. Aquesta reducció de la quarantena a 10 dies en els casos asimptomàtics o molt lleus, que no hagin requerit ingrés hospitalari, serà aplicable a les residències de gent gran, als centres penitenciaris i en altres institucions tancades i també en l'àmbit laboral.

El document assenyala que "en els casos que no requereixin ingrés hospitalari i siguin tractats en l'àmbit d'atenció primària, s'indicarà aïllament domiciliari, sempre que es pugui garantir l'aïllament efectiu. Quan no es pugui garantir, s'indicarà l'aïllament en hotels o altres instal·lacions habilitades per a aquest ús". EL text afegeix que "l'aïllament es mantindrà fins transcorreguts tres dies des de la resolució de la febre i del quadre clínic amb un mínim de 10 dies des de l'inici dels símptomes. En els casos asimptomàtics l'aïllament es mantindrà fins que hagin transcorregut 10 dies des de la data del diagnòstic".

En aquest sentit, Sanitat estableix que el seguiment d'aquests casos "serà supervisat fins a l'alta epidemiològica de la manera que s'estableixi en cada comunitat autònoma". Abans de la publicació del document, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que queda "en mans dels metges" la decisió de reduir l'aïllament a 10 dies en aquests casos.

Pel que fa als positius confirmats a les residències de gent gran que no compleixin criteris d'hospitalització i siguin tractats a la residència, s'indicarà aïllament al mateix centre. L'aïllament es mantindrà "fins a tres dies des de la resolució de la febre i del quadre clínic amb un mínim de 10 dies des de l'inici dels símptomes". El protocol establert per Sanitat també estableix que en els casos de residents que no puguin ser aïllats de manera efectiva als centres s'haurà de continuar el confinament en hotels o altres instal·lacions habilitades "si hi ha aquesta possibilitat".

Un sol cas a les residències activa el protocol per a control dels brots

El document també recull que a causa de la "vulnerabilitat" de les residències de gent gran i dels centres sociosanitaris, la detecció de només un sol cas serà considerada un brot a "efectes de la posada en marxa de les mesures d'actuació". D'aquesta manera, a banda del protocol general, també es farà una PCR a tots "els contactes estrets" o, segons la circumstància, a tots els residents i treballadors del centre, de la manera que ho determini cada comunitat autònoma.

D'altra banda, en el cas dels professionals sanitaris i sociosanitaris, els casos "confirmats i que no requereixin ingrés hospitalari seran tractats de la mateixa manera que la població general pel que fa a l'aïllament". Perquè puguin tornar al seu lloc de treball caldrà que passin una prova PCR que doni negativa, que faci tres dies que no tenen símptomes i que n'hagin passat com a mínim 10 des de l'inici dels símptomes. El personal sanitari i sociosanitari que hagi requerit ingrés hospitalari podrà rebre l'alta si la seva situació clínica ho permet, encara que segueixi tenint una PCR positiva, però haurà d'estar aïllat a casa seva com a mínim 14 dies (i amb monitoratge de la seva situació clínica) després de rebre l'alta.

PCR a tots els contactes d'un contagiat

A partir de la setmana que ve també està previst que es comencin a fer proves PCR a tots els contactes d'un contagiat un cop es confirmi el cas. Així ho ha confirmat aquest dijous al migdia el ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Congrés, on ha comparegut a la comissió de Reconstrucció Social i Econòmica, que té com a objectiu intentar arribar a acords després de la crisi del coronavirus, sobretot si hi ha un rebrot.

El document Estratègia de detecció precoç, vigilància i control del covid-19 del ministeri de Sanitat, fet públic hores després de la compareixença d'Illa, recull que "l'estratègia més efectiva seria fer la PCR en el moment de la identificació d'un contacte, independentment del temps transcorregut des de l'últim contacte amb el cas positiu". La PCR serà sempre prioritària en els casos de persones vulnerables, que atenen o conviuen amb persones vulnerables o el personal sanitari, sociosanitari o essencial. El ministeri també deixa la porta oberta a les comunitats per ampliar aquest barem.

Illa també ha anunciat que està previst que es facin tres controls primaris als aeroports amb l'arribada de passatgers internacionals a partir del 22 de juny, així com un control secundari en cas de trobar-se símptomes. Amb tot, no ha aclarit en què consistirien aquests controls. De moment, en el pla pilot de les Balears s'estan fent controls de temperatura, s'ha d'acreditar el vol d'anada i tornada, així com el lloc d'allotjament al destí turístic, i, en cas de mostrar símptomes de covid-19, un metge visita el viatger. A més, s'estan fent trucades durant l'estada per si hi ha possibles símptomes. Amb tot, Illa ha tornat a descartar de ple "proves indiscriminades" en origen i destí com demanen alguns presidents autonòmics, com la madrilenya Isabel Díaz Ayuso.

Una segona onada "més benigna"

En relació a la possibilitat d'una segona onada de la pandèmia, ha dit que la situació no és la mateixa que al febrer i que, en cas que es produeixi, "serà més benigna", perquè considera que la població ara està molt més preparada. Sobre possibles reformes sanitàries, ja que és l'objectiu de la comissió, ha proposat desenvolupar la llei general de salut pública del 2011, que preveu la creació d'un Centre Estatal de Salut Pública. L'objectiu seria que la informació dels centres sanitaris arribés en temps real al ministeri de Sanitat sense passar pel filtre de les comunitats, després dels problemes amb les dades durant tots els mesos de pandèmia. De fet, el ministeri de Sanitat continua sense actualitzar la xifra total de morts per coronavirus a l'Estat.

Finament, Illa ha insistit en el compromís del govern de coalició a l'inici de la legislatura d'incrementar la despesa sanitària fins a un 7% del PIB. De tota manera, el govern espanyol continua sense pressupostos i viu amb els comptes prorrogats de l'executiu de Mariano Rajoy. Segons el ministre, cal "reformar" i actualitzar el sistema públic de salut perquè davant possibles rebrots no s'arribi a la situació crítica de les últimes setmanes.

stats