Societat 17/01/2019

L'alcalde de Sant Adrià alerta que les operacions antidroga a Barcelona empenyen els addictes a la Mina

El socialista Joan Callau compareix al Parlament per reclamar una solució "unitària" al problema

Anna Mascaró
3 min
01. A l’edifici Venus hi ha pisos tancats o tapiats amb rètols de “Control Los Manolos Tío Cristina”. 02. Los Portus s’adjudiquen la vigilància del CAP de la Mina. 03. El control dels 86 pisos nous encara buits també se l’adjudiquen Los Manolos.

Barcelona"L'endemà de l'operació antidroga al Raval, la sala de punció de la Mina tenia 100 usuaris més. És automàtic". L'alcalde socialista de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, ha comparegut aquest dijous al Parlament amb aquesta denúncia, i ha presentat una moció que busca "solidaritat" de tots els partits i solucions per al barri de la Mina, que ha viscut un increment exponencial d'addictes els últims anys. "La Mina no es pot convertir en l'espai on la ciutat de Barcelona expulsa molts dels seus problemes", ha lamentat el diputat socialista Raül Moreno, que ha presentat una iniciativa parlamentària del partit per buscar solucions per al barri.

Del 2006 al 2018, els usuaris del local de punció (un servei perquè els addictes no hagin de punxar-se al carrer) de la Mina han passat de 741 a 3.909. En el mateix sentit, l'evolució del programa públic d'intercanvi de xeringues a Sant Adrià de Besòs (que té per objectiu reduir les possibilitats de contagi) ha passat de 55.896 xeringues lliurades el 2009 a 182.808 el 2017. "No pot ser que un barri d'uns 10.200 habitants tingui més consum que tota la ciutat de Barcelona, amb més d'un milió i mig d'habitants", ha assegurat Callau.

Segons dades de l'Ajuntament, el 67,2% dels usuaris atesos a la sala de la Mina són barcelonins i només el 2,5% són de Sant Adrià, mentre que la resta provenen d'altres municipis. "Hi ha una relació directa entre l'augment de la pobresa i el consum de drogues", ha informat Callau, tot i que també ha lamentat: "De vegades, quan Barcelona pressiona contra les drogues, rebem els altres". "A Sant Adrià tenim la sensació que ja va bé a tothom que totes aquestes coses es quedin a Sant Adrià", ha recriminat el socialista.

"La Mina necessita una acció coordinada", ha insistit Moreno. És per això que l'alcalde reclama reunir-se amb els representants públics "al més alt nivell" per trobar-hi solucions. "Combatre les drogues és difícil, però comencem a treballar almenys per recuperar l'espai públic", ha reclamat l'alcalde. En aquest sentit ha lamentat que no hi hagi més presència policial al barri: "Treballem molt bé amb els Mossos, però són pocs". Proposa, com a mesura, una presència policial de 100 agents a la zona.

Habitatge i ocupació

A banda del repunt en el consum de drogues, Callau també s'ha referit al problema de l'habitatge. Segons ha explicat, al barri hi ha 643 habitatges (el 4,4% del total del municipi) de lloguer social. Fins a 178 famílies de les 182 que tenen un contracte de lloguer dels habitatges propietat de l'Ajuntament reben ajudes, i el 82,4% paguen entre 5 i 150 euros al mes. No obstant això, les famílies acumulaven un deute pendent de 2.226.000 euros el 2018. El consistori, ha explicat, fa un "esforç" econòmic perquè es continuïn prestant els serveis comunitaris a les finques, "perquè realment hi ha molta pobresa". "Només una empresa d'ascensors vol treballar a la Mina", explica l'alcalde, per donar una idea de les condicions de la zona.

En aquest sentit, l'Ajuntament té problemes per millorar les taxes d'ocupació a la Mina. "Costa trobar persones amb titulació", explica: "El problema el tenim amb les persones que no tenen cap mena d'estudis". Un 27% de la població al barri no té estudis primaris, i l'absentisme escolar a secundària és del 76,9% (el 40% a primària).

En la moció presentada per Callau aquest dijous al Parlament, el grup municipal socialista reclama "suport econòmic i compromís" per fer front a les necessitats del barri. "Quan semblava que la situació mostrava una tendència a la normalització, la crisi econòmica iniciada el 2008 va fer tornar a situacions d'anys enrere, reproduint problemes que esdevenen crònics", diu a l'escrit. "No ens podem especialitzar en drogues i pobresa".

stats