L'ADÉU DE SANTI SANTAMARIA
Societat 18/02/2011

Sant Celoni dóna l'últim adéu a Santi Santamaria

L'Ateneu del municipi ha quedat petit per acollir el miler de persones que han volgut acomiadar el cuiner

Acn
2 min
Emili Teixidor, amic de Santi Santamaria, ha intervingut en l'acte de comiat

Sant CeloniSant Celoni ha donat l'últim adéu a Santi Santamaria amb un acte de comiat a l'Ateneu del poble. El lloc ha quedat petit per albergar el miler de persones que han volgut acompanyar els familiars i amics en aquest últim adéu al cuiner. Durant l'acte, conduït pel periodista i amic Xavier Graset, han pronunciat unes paraules de record el Mossèn Aureli Argemí, l'escriptor Emili Teixidor, la periodista Montserrat Ponsa i el director de la companyia de teatre La Claca, Joan Baixas, per desig exprés de la família, de la qual no hi ha intervingut ningú. Després de l'acte públic, les despulles de Santi Santamaria han estat acomiadades per una multitud de gent que s'ha aplegat al carrer.

El periodista Xavier Graset, conductor de l'acte de comiat, ha dit que Santi Santamaria se'n va anar 'deixant anar el seu últim batec entre fogons, els mateixos per on ha fet el seu camí principal, la cuina i la vida amb tota l'energia i la vitalitat que l'ha fet motor de la cuina catalana amb vocació universal'.

Graset ha afegit que 'al marge de reconeixements i estrelles, la feina diària, hora rere hora, plat rere plat, producte rere producte, gust rere gust, marquen un camí impressionant, un camí de glòria'.

Al seu torn, el mossèn Aureli Argemí ha explicat que Santi Santamaria continuava sent aquella persona que va conèixer quan era jove, 'entregada en passió a la lluita pel restabliment de les llibertats del nostre país'. 'Una lluita que es dirigia al retrobament col·lectiu dels nostres drets nacionals, de la nostra comuna', ha dit, 'un compromís al qual sempre ha estat fidel, que va orientar els seus passos i que ara en el seu silenci va fent camí'.

El mossèn ha afegit que Santamaria era també 'una cuina d'idees' ja que 'les seves iniciatives cíviques han definit Can Fabes, a més de restaurant d'excel·lència, com un espai de diàleg i manifestacions artístiques'. Mossèn Aureli Argemí ha recordat que el cuiner 'va teixir d'aquesta manera una pedagogia que s'ha escampat a través dels llibres, conferències, col·loquis... i ha donat la mà als qui volien entendre que significava que per a fer el bé, abans calia ser bona persona'.

L'escriptor Emili Teixidor, amic íntim del cuiner, ha dit que 'la feina que el Santi estimava, la feina fins a la passió, formava part de la seva vida i, fins i tot, era la seva vida'. Teixidor ha afegit que 'tots hem perdut alguna cosa, tots notem un buit, tots vam notar com se'ns arrencava alguna cosa del cor quan vam assabentar-nos de la desgràcia'.

L'escriptor de Roda de Ter ha afegit que 'segur que molts van sentir, com jo, que amb en Santi desapareixia l'alegria, bona part de l'alegria que animava aquest món, perquè la seva acollença, hospitalitat i alberg eren una festa'.

Els grans noms del món gastronòmic

Durant tot el dia, els grans noms del món gastronòmic han donat també el seu últim adéu a Santi Santamaria. Així, Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Martín Berasategui, Hilario Arbelaitz, Pedro Subijana, Juan Mari Arzak i els germans Roca, entre d'altres.

També han acudit a l'acte de comiat a Santi Santamaria el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el director general de Comunicació, Jordi Cuminal.

stats