La rosa Freedom serà, un any més, líder de vendes per Sant Jordi a Catalunya

Mercabarna-Flor preveu comercialitzar 2 milions de roses i mantenir les xifres i els preus de la diada de l'any passat

La tradicional rosa vermella tornarà a ser la més venuda per Sant Jordi. I d'entre la trentena de varietats que hi ha, la rosa Freedom, procedent de Colòmbia i l'Equador, serà, un any més, la que tindrà més èxit a les floristeries.

El 90% de les roses que es compraran per la diada seran vermelles, i només un 10% seran d'altres colors. Segons el gremi de majoristes de Mercabarna-Flor, les roses grogues, blanques i roses són les menys desitjades.

Es mantenen les tendències dels últims anys i també les vendes. Enguany es preveu que es comprin 6 milions de roses a tot Catalunya, de les quals 2 milions procediran del mercat central de Barcelona.

La rosa Freedom tornarà a ser la més regalada per Sant Jordi per la seva vistositat, resistència i durabilitat. La seva tija llarga, amb un cap més alt i tancat que altres varietats, la situen al capdamunt de les vendes de roses per la diada. Sis de cada deu roses vermelles que es compraran el 23 d'abril seran d'aquesta varietat importada de Colòmbia i l'Equador.

La rosa Red Naomi seguirà en segon lloc, però a gran distància de la Freedom. Aquesta altra varietat, que es va començar a comercialitzar el 2009, es produeix a Holanda i, en petites quantitats, també a Catalunya. El 20% del total de roses que es vendran seran d'aquesta modalitat, caracteritzada per un cap i pètals molt grossos i d'un color molt intens.

També la Gran Prix, procedent d'Holanda, i les varietats produïdes a Catalunya Lovely Red, Red Monarch i Chrysler. S'estima que acumularan cadascuna el 5% del total de les vendes de roses vermelles.

Més enllà de les tradicionals, el mercat continua deixant un lloc més modest a les roses d'altres colors. La varietat és enorme, però les més venudes continuen sent les grogues, les blanques i les roses.

En total es poden trobar prop d'un centenar de modalitats de roses, de les quals el 90% procedeixen d'importació, majoritàriament, amb un 40% de Colòmbia, un 20% de l'Equador i un altre 20% d'Holanda. El 10% restant de roses que es vendran aquest Sant Jordi seran de Catalunya, Alacant i Múrcia.

Consolidació de vendes i preus

Malgrat la crisi, el sector manté bones perspectives econòmiques per a aquesta Diada. El president de l'Associació d'Empresaris Majoristes (AEM) de Mercabarna-Flor, Miquel Batlle, ha afirmat que "aconseguir mantenir les vendes de l'any passat serà una bona notícia, perquè això significa que no anem enrere". Així mateix, ha animat totes les floristeries a "treure la flor al carrer" per animar les vendes.

Les xifres estimades per a aquest any és que Mercabarna-Flor comercialitzi 2 milions de roses per Sant Jordi. La xifra suposa el 30% del total de les vendes previstes per a tot Catalunya de 6 milions de roses, segons ha destacat Sònia Recasens, presidenta de Mercabarna. En aquest sentit, ha celebrat que enguany la diada caigui en un dia laborable perquè afavoreix les vendes més enllà de l'àmbit familiar. El sector preveu acumular a l'entorn de Sant Jordi el 30% del total de vendes de l'any.

Sònia Recasens també ha explicat que l'Ajuntament de Barcelona tornarà a desplegar un any més les mesures de seguretat i control dels punts de venda ambulant de roses. Unes peticions que enguany han crescut un 5% en relació amb l'any passat. En aquest sentit, ha recordat que no està permesa la instal·lació de cap punt de venda de roses al carrer a menys de 50 metres de distància d'una floristeria.

Pel que fa als preus, es preveuen pocs canvis en relació amb l'any passat. "Una rosa estàndard pot tenir un preu mínim de 5 euros", ha explicat Miquel Batlle, tot recordant que el preu final de la rosa estarà determinat per la feina d'ornament que proposi cada botiguer.

Mercabarna-Flor estarà obert durant tota la Setmana Santa per facilitar la feina als comerciants i botiguers. En aquest aspecte, preveuen com a dies més forts d'activitat el proper diumenge i dilluns.

Mantenir la rosa fresca

Miquel Batlle ha recomanat que per mantenir la rosa fresca un cop arriba a casa el més adient és "posar-la en un entorn fresc i humit perquè duri més dies". A més, recorda que també és molt important canviar l'aigua del gerro i tallar la tija de la flor cada dos dies. Asseguren que d'aquesta maner algunes roses poden arribar a aguantar fins a quatre setmanes.