Santa Coloma aturarà les obres del centre històric durant sis mesos

L'ocupació veïnal ha obligat Parlon a suspendre les demolicions de les finques antigues

L'ocupació veïnal de l'antiga escola Manent, al centre històric de Santa Coloma de Gramenet, ha obligat l'Ajuntament a paralitzar durant sis mesos les obres d'un projecte urbanístic que comportaria  enderrocar les finques de construcció antiga i edificar-hi, en el seu lloc, un gratacel de 12 pisos i 50 metres d'alçada. El projecte, que forma part del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de la ciutat vella colomenca, inclou la construcció d'una plaça pública de 1.280 m2 de superfície i connectar la plaça de la Vila amb el passeig Mossèn Jaume Gordi. Fa dues setmanes, però, l'alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon, va veure's forçada a aturar l'enderrocament de tres de les finques antigues per la pressió veïnal i, ara, el govern municipal ha decidit suspendre temporalment tots els enderrocs.

Fonts del consistori han assegurat a aquest diari que la reforma prevista en el PERI –incloent-hi la construcció del gratacel– segueix endavant, però que s'ha acordat paralitzar-la uns mesos per "evitar accidents" en els habitatges ocupats. "L'Ajuntament busca el màxim de consens i les obres es faran, però mantindrem un diàleg obert amb totes les parts", han explicat. La plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma ha celebrat la decisió i l'ha qualificat d'"assenyada". "És evident que això és conseqüència de les nostres mobilitzacions", ha afegit la portaveu de la plataforma, Montserrat Oller.

Les obres ja fa un mes que estan paralitzades, des que una vintena de veïns ocupessin i s'encadenessin a l'escola Manent, un edifici centenari reparcel·lat. La plataforma veïnal Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma va organitzar-se per protestar contra "la pèrdua d'identitat de la ciutat" i reivindicar el valor històric del nucli antic. Des d'aleshores els veïns han rehabilitat el pati exterior i han preparat una exposició de fotografies antigues del barri. A més, també han inaugurat una sala d'estudi oberta a tothom.

El PERI ja va iniciar-se a principis dels anys 2000, quan l'alcalde de la ciutat era Bartomeu Muñoz, però la crisi financera va obligar a suspendre les obres. L'esquelet del gratacel s'ha mantingut fins ara. Els terrenys han passat a ser en un 70% de Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell, i l'obra compta amb un pressupost total de 799.005 euros.