PATRIMONI ARQUITECTÒNIC
Societat 08/02/2011

Santa Maria del Mar va inspirar Gaudí per a la Sagrada Família

Santa Maria del Mar i la Sagrada Família, construïdes amb sis-cents anys de diferència, tenen el mateix tipus de campanar cilíndric i sense pisos. Els arquitectes asseguren que Gaudí va copiar-ne la idea.

Sílvia Marimon
3 min
Generalitat, Riu-Barrera

AMB L'ASSESSORAMENT D'EDUARD RIU-BARRERA, BarcelonaNingú discuteix que Antoni Gaudí va ser un arquitecte insòlit, un home avançat al seu temps amb una imaginació tremebunda. Però, com tots els genis, també va tenir els seus referents i les seves fonts d'inspiració. Una d'aquestes muses va ser, probablement, l'església gòtica més bonica de Barcelona, Santa Maria del Mar.

La primavera passada l'arquitecte Enric Solsona va iniciar la restauració de l'església gòtica , un projecte que ha de culminar el 2014 i que compta amb finançament de la Generalitat i de l'Arquebisbat de Barcelona. Quan l'equip de restauradors i d'arquitectes va començar a netejar els campanars de la façana de Santa Maria del Mar, que el pas del temps havia anat degradant -s'utilitzaven com a magatzems i s'hi havia anat acumulant la brutícia-, va descobrir "un llarg cilindre amb un eix central buit, envoltat d'una anella per on puja l'escala en espiral", explica l'arqueòleg especialitzat en patrimoni arquitectònic Eduard Riu-Barrera, que també ha participat en la restauració.

Si a l'època del mestre de cases de Barcelona Pere de Montagut i del seu col·laborador Ramon Despuig, que van començar a aixecar l'església gòtica al mig del barri de la Ribera el 1329, haguessin existit els premis d'arquitectura o els caixets actuals, segurament ho haurien guanyat tot. Van fer una cosa extraordinària per a l'època. Tots els seus contemporanis resolien la construcció dels campanars amb pisos tancats, com una "pila de tambors amb una escala de cargol a banda", descriu Riu-Barrera. En canvi, aquests agosarats mestres es van atrevir a fer una cosa aparentment més simple: "Una escala helicoïdal a l'entorn d'un tub buit fins a l'estatge superior, on hi havia les campanes", resumeix Riu-Barrera.

L'audaç idea dels constructors de Santa Maria del Mar no es tornaria a trobar a l'arquitectura catalana fins 600 anys després. Apareixeria a les torres de la Sagrada Família, una altra obra monumental ideada per un altre arquitecte protomodern , Antoni Gaudí.

Una història accidentada En opinió de Riu-Barrera és molt probable que que Gaudí "tragués la idea de Santa Maria del Mar, perquè els campanars són extremadament similars i perquè hi ha testimonis del seu interès per aquesta església". A més, segons l'arqueòleg especialitzat en patrimoni, per Antoni Gaudí la Sagrada Família, l'obra que mostra tota la trajectòria de l'arquitecte, des del gòtic més pur al el cubisme, va ser "un gran pas de l'arquitectura sacre, especialment envers el gòtic. Gaudí va dir-ne perfeccionament". Fos com fos, ser musa d'un home que va inspirar altres genis com Dalí és tan sols un dels capítols de l'accidentada història d'aquesta església gòtica.

Aixecada sobre un cementiri paleocristià, a instàncies dels comerciants i prohoms del que era aleshores un dels barris més rics de la ciutat, la Ribera, es va construir i finalitzar en un temps rècord per a l'època, 54 anys. El 1379 l'església va patir el primer accident: a punt d'acabar el quart tram de les voltes, es va incendiar la bastida i les pedres, baixades de les muntanyes de Montjuïc, van patir importants danys. El 1428 un terratrèmol va provocar el trencament de la rosassa i va causar una caiguda de pedres que va fer uns trenta morts. Durant la Guerra de Successió del 1714 va rebre l'impacte de les bales dels canons.

Del darrer capítol de la seva accidentada història encara en queden senyals: el sutge a les voltes de les naus laterals. L'església de Santa Maria del Mar va ser una de les víctimes dels primers mesos de la Guerra Civil. La restauració, però, que va començar la primavera passada també inclou eliminar els senyals de la fúria dels més esvalotats.

Visites al campanar

La novel·la d'Ildefonso Falcones sobre la construcció de Santa Maria del Mar, L'església del mar , traduïda a 45 idiomes i amb més de quatre milions d'exemplars venuts, encara ha fet més popular l'arquitectura de l'església i ha multiplicat el nombre de visitants. Ara la parròquia sospesa la possibilitat que en un futur el públic pugui veure els treballs de restauració que s'han fet al campanar i trepitjar el seu esplèndid terrat, des d'on es pot gaudir d'una espectacular visió de la ciutat de Barcelona.

stats