DEBAT ENERGÈTIC
Societat 26/11/2011

Sarkozy s'oposa a sortir de l'energia nuclear com volen els socialistes

àlex Vicente
2 min
Nicolas Sarkozy, ahir, a la central de Tricastin.

PARÍS.Nicolas Sarkozy vol convertir l'àtom en un dels seus cavalls de batalla per a les eleccions del 2012. El president francès va posicionar-se ahir frontalment en contra del protocol de sortida nuclear proposat aquesta setmana per l'oposició d'esquerra. El Partit Socialista i la coalició Europa Ecologia - Els Verds van pactar la setmana passada tancar 24 dels 58 reactors nuclears que hi ha a França. En cas de victòria a les legislatives de la primavera, l'esquerra francesa reduirà la proporció d'electricitat generada per l'energia nuclear del 76% al 50% abans que arribi el 2025, un primer pas cap a l'escenari de sortida pel qual militen els ecologistes.

El president francès, que ja s'havia mostrat crític amb el projecte en dues ocasions durant la setmana passada, va escenificar ahir a la central de Tricastin, a la Provença, un agressiu discurs contra la perspectiva de tancar centrals. Sarkozy va qualificar el projecte de l'oposició com una temptativa de "destruir el sector" que va qualificar de "cataclisme" i "bogeria", pel fet que suposaria "un retorn als temps de l'espelma". "Ningú no té el dret a trencar un consens polític que ha durat 65 anys a risc de destruir llocs de treball", va dir Sarkozy, que va acusar el Partit Socialista i els seus socis de "posar en entredit l'interès nacional". El president va assegurar que, gràcies a l'energia nuclear, els francesos paguen l'electricitat "la meitat de cara" que els alemanys.

El candidat socialista a l'Elisi, François Hollande, va qualificar el discurs de Sarkozy de "caricatura".

Mentrestant, milers de manifestants antinuclears van continuar ahir amb les accions de protesta, en diferents punts d'Alemanya, contra el comboi de residus atòmics que es dirigeix al cementiri nuclear de Gorleben, al nord del país, procedent de la planta francesa de La Hague. La policia antiavalots va carregar contra alguns dels manifestants, mentre activistes llançaven projectils i còctels Molotov.

stats