“Se n'ha anat una icona de la gastronomia catalana”: el món de la cuina s'acomiada de Juli Soler

Ferran Adrià afirma que la mort del xef és la notícia "més trista" que hauria pogut donar mai

" Juli Soler ha mort. Sempre estaràs amb nosaltres". Amb aquestes paraules anunciava Ferran Adrià a Twitter la mort de de la seva mà dreta a El Bulli. "És la notícia més trista que hauria pogut donar mai", ha afegit el xef català.

El món de la cuina no ha trigat a expressar les seves mostres de condol. Per a Carme Ruscalleda, segons ha afirmat la xef catalana a l'ARA, amb la mort de Juli Soler se'n va una icona de la gastronomia catalana: "Va ser un visionari. Va apostar per un jove Ferran Adrià quan va quedar-se sense cap de cuina a El Bulli".  De fet, la xef del restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar, i del Moments, a l'Hotel Mandarín Barcelona, assegura que "el 50% de l'èxit mundial d'El Bulli és de Soler".

Ruscalleda recorda el dinar que va mantenir l'estiu passat amb en Juli, la seva dona, el periodista musical Jordi Tardà mort al març per problemes respiratoris– i la seva parella, Romi Masferrer: "A tots dos [a Tardà i a Soler] els unia la passió pels Rolling Stones, i també l'alegria amb què encaraven la vida".

Un carisma únic

Sobre la manera de ser de Juli Soler, Ruscalleda recorda la manera com li trucava per felicitar-la pels seus aniversaris: "Em cantava la cançó d'aniversari feliç, sencera. Després jugava amb les matemàtiques per relacionar d'una manera molt curiosa els anys que complia i el meu any de naixement".

La cuinera amb més estrelles Michelin del món confessa que hi ha frases mítiques de Juli Soler que els cuiners citen quan estan reunits. Si mengen un arròs, diuen: "És el millor arròs que he menjat avui", una frase que Soler sempre deia.

L'humor fi i curiós i la manera com tractava a sala tots els comensals és, segons Ruscalleda, la gran vàlua d'un Juli Soler que ella recordarà per sempre més.

Albert Adrià, l'encarregat de despertar Soler

Albert Adrià, xef del restaurant Tickets i millor pastisser del món, també ha volgut acomiadar-se de Soler. Entre les tasques que Albert Adrià tenia a El Bulli, on va entrar a treballar amb 15 anys, hi havia la de despertar cada matí el xef, a tres quarts d'una del migdia. "Ell se n'anava a dormir molt tard a la nit, perquè era el cap de sala, atenia els clients, parlava amb tothom...". A l'endemà, Adrià el despertava, i llavors Soler baixava a fer-se un cafè. "Aquell ritual tan particular de preparar-se el cafè, de remoure'l amb el sucre, no l'oblidaré mai: era tan particular, tan 'julisolerià'...”, diu a l'ARA el xef del restaurant Tickets.

Juli Soler ha mort aquesta matinada a l'edat de 66 anys. Va ser soci i director del restaurant El Bulli durant més de 30 anys, i patia des de feia més de dos anys una malaltia neurodegenerativa, que fins i tot l'havia obligat a abandonar el nou projecte d'Adrià, El Bulli Foundation, on també treballava, per centrar-se en la seva recuperació.

"El seu amor pel Bulli, per l'equip i per tots els clients i amics que van tenir l'oportunitat de sentir la seva manera de ser i de fer és una herència inoblidable per a la història de la gastronomia", han comunicat des del restaurant català. "La seva esposa, la Marta, els seus fills Panxo, Rita, Júlia, i tots els que l'estimàvem us demanem que ens ajudeu a mantenir per sempre viva la seva memòria.

Mascarell en destaca "l'alt valor humà"

El món de la cuina no és l'única que ha lamentat la mort de Juli Soler. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, també ha volgut expressar el seu condol. El conseller ha destacat de Soler "el seu alt valor humà, preocupant-se sempre pel benestar de les persones que tenia al seu voltant, i la seva aposta per la creativitat i l'originalitat". "Soler ha estat una de les grans figures del món de la cuina catalana que ha contribuït a la difusió de la cultura gastronòmica del nostre país a nivell nacional i internacional", ha dit Mascarell a través d'un comunicat.

Amant i gran coneixedor del món del vi, Soler va dedicar tota la seva trajectòria professional a la restauració. Per aquest motiu, el juny del 2015 el jurat dels Premis Nacionals de Gastronomia li van concedir el guardó Tota una vida.