Societat 20/04/2018

Estudiaran els efectes de la dieta mediterrània als treballadors de Seat

El sobrepès i el tabaquisme a la plantilla han augmentat en els últims 20 anys

Gemma Garrido Granger
3 min
La dieta mediterrània és molt útil per a reduir les xifres de mortalitat, sobretot pel que fa a les malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món

BarcelonaDisminuir el consum de carn vermella i augmentar el de fruita seca i llegums forma part del manual bàsic de la dieta mediterrània, considerada la més saludable del món. Canviar els entrepans de pa blanc per farines integrals i el xoriço per formatge fresc i tomàquet són petites modificacions que, a llarg termini, redueixen el risc de mortalitat per malalties cardiovasculars. Ara un estudi a gran escala impulsat des de Catalunya es proposa demostrar que les millores nutricionals i uns hàbits saludables tenen un efecte positiu en la salut i la longevitat. Els voluntaris que se sotmetran a aquesta projecte seran treballadors de Seat, que rebran pautes per canviar els hàbits de vida durant sis mesos.

L'estudi MEDCars, pioner al món, l'ha presentat aquest divendres l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (l'Idibaps) i hi col·laboren el Comitè Científic de Seat, l'Hospital Clínic, l'Escola de Salut Pública de Harvard i IrsiCaixa. Les quatre entitats treballaran conjuntament en una investigació de camp en què els voluntaris seran dos grups de 300 treballadors –600 en total– de les fàbriques de l'empresa.

El grup de 300 treballadors de la planta de Seat a la Zona Franca rebrà pautes per millorar els seus hàbits de vida durant sis mesos, sota seguiment mèdic. L'altre grup, de Seat Components, al Prat de Llobregat, no patirà cap canvi. L'objectiu és comparar les dues mostres i, mig any després, treure conclusions sobre els efectes positius en la salut dels treballadors que han aplicat les mesures, que aniran des de consells sobre nutrició, seminaris i receptes de cuina fins a incentius per fer esport i assistència dietètica i psicològica.

Una de les accions previstes és substituir aliments oferts a les màquines de 'vending', habitualment brioixeries industrials, per fruita seca, fruita fresca i entrepans sense processats. El doctor Ramon Estruch, consultor de medicina interna de l'Hospital Clínic, ha assegurat que aquest projecte no és només una empenta per canviar els hàbits alimentaris dels treballadors, sinó que l'objectiu és que sigui "un punt de partida per involucrar les famílies, els amics, i acabar incidint en la població general". Ara bé, el patró alimentari és essencial. "Els metges preferim prevenir que tractar malalties", sosté Estruch, que s'ha passat quinze anys analitzant com la dieta mediterrània incideix amb més efectivitat que els fàrmacs en la salut dels pacients.

La doctora Mercedes Sotos Prieto, especialista en nutrició de l'Escola de Salut Pública de Harvard, ha afirmat que el projecte parteix de "l'evidència científica", i que estan segurs que la dieta mediterrània és molt útil per reduir les xifres de mortalitat, sobretot pel que fa a les malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món. "Actualment, estem intentant introduir-la als Estats Units, a través d'un grup de bombers, perquè creiem que per envellir millor, cal menjar millor", ha afegit Sotos Prieto. El director de l'Institut d'Investigació de la Sida, IrsiCaixa, i cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, el doctor Bonaventura Clotet, també ha explicat que l'estudi MedCARS serà una eina valuosa per analitzar la microbiota intestinal dels treballadors "abans i després de la intervenció" per conèixer l'impacte de l'alimentació i l'estil de vida mediterrani en la correcta funció dels bacteris que viuen a l'intestí.

20 anys de seguiment

La base del MedCARS és un altre estudi realitzat per Seat Empresa Saludable i IrsiCaixa, que ha analitzat l’historial mèdic de més de 30.000 treballadors de l’empresa automobilística durant els últims 20 anys. La doctora Patrícia Such, responsable de salut i seguretat en el treball de Seat, ha quantificat les dades en gairebé 10 milions i ha assegurat que "es tracta d’un autèntic 'big data' extrapolable a la població en general". L’estudi retrospectiu abasta àmbits com el tabaquisme, el sobrepès, el colesterol, el consum d’alcohol o la pràctica de l’esport i ha demostrat que la salut dels treballadors de Seat és avui millor que l’any 1998. Per exemple, el colesterol l’any 1998 afectava el 31% dels treballadors i, actualment, només el 19%. El consum d’alcohol també ha experimentat una davallada del 5% (del 25% al 20%). Tot i això, el sobrepès ha augmentat d’un 49% a un 53% i el tabaquisme, d’un 23% dels empleats a un 28%.

stats