Segon dia de la selectivitat: Primo de Rivera, franquisme i Estatut del 1979

Uns 35.000 alumnes s’examinen fins divendres de les proves d’accés a la universitat

Avui és la segona jornada de la selectivitat a Catalunya i ha començat amb l'examen d'història de Catalunya i Espanya. Els protagonistes de la prova han sigut la dictadura de Primo de Rivera, l'atur durant la II República, el franquisme a Catalunya i l'Estatut del 1979, entre d'altres. La segona prova del dia, després del descans, ha sigut llengua estrangera, entre les quals els alumnes podien escollir l'anglès, el francès, l'alemany o l'italià.

35.000 selectivitats diferents

A l'examen d'història els estudiants han hagut de triar entre dues opcions. A la primera, la A, havien de respondre a preguntes sobre la dictadura de Miguel Primo de Rivera a partir d'un text d'història d'Espanya coordinat per Manuel Tuñón de Lara. També havien de contestar qüestions sobre les conseqüències de la I Guerra Mundial a Espanya, sobre la visita del dirigent nazi Heinrich Himmler a Barcelona a partir d'una portada de 'La Vanguardia' i sobre el franquisme a Catalunya.

Examen d'història de la Selectivitat 2019

A l'opció B els estudiants havien de respondre a preguntes a partir d'un gràfic de l'atur a Espanya entre els anys 1932 i 1936, a la II República, a més d'altres preguntes sobre polítics com Manuel Azaña, Alcalá Zamora i Francisco Largo Caballero, i sobre les eleccions legislatives del 1933 i el 1936. També ha sortit el preàmbul de l'Estatut del 1979 i s'ha preguntat sobre l'evolució política de Catalunya des de la mort de Franco fins a l'aprovació de l'Estatut, i des de l'aprovació fins al 1986.

Un total de 34.547 alumnes van començar ahir la prova d'accés a la universitat (PAU), segons la secretaria d'Universitats i Recerca. Del total d’alumnes matriculats a les PAU 2019, 28.383 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 3.392 són estudiants amb matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys amb PAU o sense), i 2.772 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica.