Segona acusació d'abusos a menors a la diòcesi de Lió en tres mesos

Un home ha denunciat a 'Le Figaro' abusos d'un mossèn als anys 90. Aquest seria el segon cas de pedofília desprès que el passat gener s’imputés un altre capellà acusat per un grup d’exscouts

Les denúncies per abusos sexuals comesos per membres de l’Església catòlica també esquitxen França, el país de la laïcitat. En concret, a la diòcesi de Lió, la tercera ciutat més gran del país gal. El diari 'Le Figaro' ha publicat avui el testimoni d’un home de 42 anys que hauria patit abusos quan tenia 16 anys per part del mossèn Jérôme Billioud, que en l’actualitat exerceix a la parròquia de la Immaculada Concepció de Lió.

El testimoni –que el diari anomena amb el nom fictici de Pierre- va conèixer al mossèn Billioud en un pelegrinatge a Lourdes a principis dels anys noranta. “Tenia 15 anys més que jo, era com un germà gran, com un pare”, explica Pierre a 'Le Figaro', que en aquell moment estava passant per una situació personal complicada a causa de la separació dels seus pares. La primera vegada que Billioud hauria abusat de Pierre va ser en una habitació d’hotel a la ciutat de Biarritz, on el mossèn l’havia portat de vacances. “Va començar a fregar-se contra mi i a masturbar-se” –confessa l’home al diari- “estava molt avergonyit, no sabia què fer. Vaig acabar dormint al terra i vaig fer com si no hagués passat res”. Envaït per un sentiment de culpabilitat, Pierre no ho va explicar a ningú. Tampoc ho faria quan l’escena es va tornar a repetir, aquest cop en un hotel de Lourdes.

Pierre, que en l'actualitat ocupa un càrrec en un ministeri francès, va confessar a 'Le Figaro' que al 2009 va parlar amb el cardenal Philippe Barbarin, l’actual arquebisbe de Lió, abans de decidir-se a denunciar els abusos, i que aquest li va dir que estava al corrent del que li explicava. Barbarin va demanar-li perdó en nom de Billioud, però es va escudar darrere la prescripció penal. De fet, la denúncia es va arxivar perquè els fets ja havien prescrit. “El cardenal no va fer res per allunyar al mossèn Billioud dels altres joves”, es lamenta Pierre. Una acusació que l’arquebisbe de Lió ha negat en una roda de premsa improvisada, precisament a Lourdes, on tenia lloc l’Assemblea plenària de la Conferencia episcopal de França. “No he encobert el mínim acte de pedofília”, ha dit Barbarin. Una posició que es contraposa amb la del primer ministre francès, Manuel Valls, que interpel·lat al matí per aquest tema, ha instat Barbarin “a assumir les seves responsabilitats”.

Malgrat que els fets han prescrit, Pierre va confessar a 'Le Figaro' que el mes passat va tornar a contactar amb el fiscal de Lió per denunciar a Billioud, però també al cardenal Barbarin, per tal de reactivar el cas.

Si la justícia procedís, el del Pierre seria el segon cas de pedofília dins la diòcesi de Lió, desprès que el passat gener s’imputés un altre capellà –el mossèn lionès Bernard Preynat- acusat per un grup d’ex scouts que van denunciar-lo per abusos sexuals entre 1986 i 1991. El mossèn Preynat, que avui té 70 anys, va acabar confessant els fets, però les víctimes no en tenen prou. També volen una resposta davant l’immobilisme de la jerarquia de l’església en aquest afer.