UNIVERSITATS
Societat 27/04/2018

Seguiment desigual de la vaga Contra les taxes i el 155

Uns 3.000 estudiants es manifesten per l’educació pública

Gemma Garrido Granger
2 min
Uns 3.000 estudiants van manifestar-se des d’Universitat fins a la plaça Sant Jaume en contra del 155 i les taxes universitàries.

BarcelonaLa vaga convocada ahir als instituts i universitats del país per exigir una rebaixa del 30% de les taxes acadèmiques i la retirada de l’aplicació de l’article 155 va tenir un seguiment desigual en funció del centre, i més baix que en convocatòries anteriors. Amb la d’ahir ja són cinc les vagues convocades aquest curs.

L’aturada tenia motius diversos en funció del sindicat que la convocava. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), majoritari a les universitats, cridava a reduir el preu de les taxes, que el 2012 van arribar a pujar un 67%. En canvi, l’argument era més polític per al Sindicat d’Estudiants, que té presència a secundària, i que cridava a la vaga per exigir la derogació del 155 i la llibertat dels presos polítics.

Marxa pacífica

Els actes amb més seguiment van ser les manifestacions convocades al migdia sota el lema Defensem la pública, defensem el poble català. La més multitudinària va ser la de Barcelona, en què milers d’estudiants -2.700 segons la Guàrdia Urbana i 5.000 segons els sindicats- es van concentrar al centre de la ciutat en un ambient festiu i reivindicatiu. S’hi van barrejar càntics a favor de l’escola i la universitat públiques i consignes a favor de la independència.

La portaveu del SEPC, Mercè Terés, va assegurar que els estudiants van tornar a “prendre els carrers per defensar l’educació pública i la República catalana”, i va exigir una rebaixa del 30% de les taxes (les més cares de l’Estat), l’equiparació dels preus dels graus i màsters i la retirada dels concerts educatius. El SE va anar més enllà dels arguments econòmics o educatius. La secretària general del SE, Coral Latorre, va dir que “no és una exageració dir que vivim en un estat d’excepció franquista” i va afirmar que els estudiants han de ser “la punta de llança contra la repressió”.

Era el cas, per exemple, de la Violeta, estudiant de l’Escola Súnion que va fer vaga per defensar els drets dels estudiants “de la retallada que està patint l’escola catalana”. “Estem pagant una milionada i el sistema de beques és força dolent”, va afegir Víctor Domínguez, estudiant de publicitat a la UPF.

A les aules la vaga es va deixar notar en més o menys mesura. Segons va informar la secretaria d’Universitats, l’aturada va tenir força seguiment a la UAB i a Girona, on des de primera hora els piquets havien bloquejat els accessos a les aules. De fet, més de 200 estudiants van passar la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres de Bellaterra i al matí van fer barricades als accessos viaris i ferroviaris de la universitat. A la UPF, al campus de Ciutadella, es van suspendre les classes fins les 11 h.

En canvi, a la UPC i a les privades l’activitat va ser gairebé d’un dia normal, i a la UdL va coincidir amb una festa local.

stats