METEOROLOGIA
Societat 01/06/2011

Sempre plou els diumenges

Miquel Bernis
3 min
Sempre plou els diumenges

Tot i que a simple vista la idea de trobar un comportament lògic a la pluja segons els dies de la setmana sembla absurd, no són ni un ni dos els estudis científics que en els últims anys han intentat descobrir si és cert o no que plou més el dissabte i el diumenge. Els més pròxims, els que s'han fet a la Universitat de Barcelona, sempre han acabat sense cap correlació estadística significativa entre una cosa i l'altra, però en altres indrets del planeta hi ha qui es pensa que plou més el cap de setmana i hi ha qui, per contra, creu que plou menys.

Malgrat que el nostre calendari és solar, l'origen de la setmana són les fases lunars. Segons el catedràtic d'astronomia Salvador Ribas, es creu que fa uns quatre mil anys els egipcis ja entenien els seus períodes de 28 dies i els havien dividit en quatre parts, segons la visibilitat que l'home té de la lluna en cada moment. Segons Ribas, però, no hi ha constància de cap relació entre aquesta divisió en quatre parts de les fases lunars i el temps atmosfèric, una afirmació que confirma el professor del departament de Meteorologia de la UB, Jeroni Lorente.

Descartada la hipòtesi natural, tots els estudis científics sobre el tema es basen en la influència de l'ésser humà a l'atmosfera. La qüestió, per tant, és saber si la nostra activitat diària podria provocar algun efecte a temps real sobre l'atmosfera, fins al punt d'alterar el règim de pluges.

L'explicació es busca en la contaminació, ja que perquè es pugui formar un núvol fa falta humitat, però també són imprescindibles partícules sòlides que facin de suport a aquestes gotetes d'aigua. ¿Podria ser que, a part de deixar-nos anar més a poc a poc o més ràpid per l'autopista, la contaminació alterés la pluja? El raonament més utilitzat és creure que augmentant el nombre de partícules a l'atmosfera, mitjançant les combustions originades en el transport i l'activitat industrial, podríem, efectivament, afavorir la formació de núvols i les pluges. Per tant, els caps de setmana, quan l'activitat baixa, hauria de ploure menys.

Aquesta teoria ve de lluny, i ja a l'Anglaterra industrial dels anys 20 es van elaborar els primers estudis en aquest sentit, després d'observar que els diumenges, el dia que les fàbriques no funcionaven, tendia efectivament a ploure una mica menys. Des de llavors la pregunta s'ha anat repetint. Alguns estudis de la NASA afirmen que han trobat en els últims anys una certa tendència en aquest sentit: als estius entre setmana al sud-est dels EUA hi plouria més, mentre que el diumenge seria el dia més sec. A casa nostra, però, els treballs no són tan concloents. Qui ha treballat més sobre el tema és l'especialista en climatologia urbana de la Universitat de Barcelona, la doctora Maria del Carmen Moreno, que després d'un estudi amb més de 40 anys de dades no va trobar cap correlació vàlida entre dies de pluja, quantitats i dia de la setmana. Ni a Barcelona ni a València ni en altres ciutats de la Península es pot afirmar que plogui menys el cap de setmana, diu.

I, de fet, hi ha estudis que plantegen precisament la hipòtesi contrària. Segons el doctor Lorente, normalment el fet que plogui o que no plogui no depèn del fet que hi hagi més o menys partícules a l'atmosfera, ja que de partícules ja en sobren sense que nosaltres n'hi afegim. És més, un nombre excessiu de partícules podria dificultar que les gotes s'unissin entre elles i acabessin formant gotes més grosses. Un estudi fet a la Universitat d'Arizona State a finals dels 90 arribava a afirmar que els dissabtes plou un 22% més que els dilluns.

La conclusió, per ara, és que en el cas que existís realment algun patró de pluja segons el dia de la setmana, seria diferent segons les regions del planeta i fins i tot segons les estacions de l'any.

Els diumenges plou més

Així doncs, ens queixem en va? No ben bé. Fent un càlcul sobre les dades dels últims tres anys, les que la nostra poca memòria conserva millor, el resultat és que com a mínim a Barcelona i a Girona el diumenge ha estat el dia més plujós, i es pot afirmar fins i tot que hi ha plogut el doble de diumenges que de dimecres des del 2008. Salta clarament a la vista que a mitja setmana últimament hi ha plogut, en general, poc. A Lleida, el dia més plujós és el dilluns i, de fet, durant l'hivern del 2009 al 2010 ben pocs van ser els començaments de setmana que no plogués en un moment o altre del dia. Tres anys i una mica més de dades en climatologia no són més que un instant, res de remarcable, però si el que busqueu és tenir un bon motiu per queixar-vos, són més que suficients.

stats