Societat 24/12/2010

'Senior Service' i el seu fill

Jordi Nopca
2 min
FeltrinelliGiangiacomo, Finzi-Contini

BarcelonaLa divisa de Giangiacomo Feltrinelli (Milà, 1926-1972) quan va fundar l'editorial que portava el seu nom era ambiciosa i provocativa: "Canviar el món amb els llibres; combatre la injustícia amb els llibres". Feltrinelli formava part d'una de les famílies més acabalades d'Itàlia, però de seguida es va distanciar del conservadorisme patern, capaç d'allotjar Benito Mussolini a la residència de Gargagno durant la Segona Guerra Mundial. L'any 1945 es va afiliar al Partit Comunista, i a partir del 1948 va començar a recollir testimonis i documents sobre el moviment obrer, que ben aviat s'aplegarien a la Fondazione Feltrinelli.

Giangiacomo Feltrinelli Editore va néixer l'any 1954 amb un director editorial de luxe, l'escriptor Giorgio Bassani, conegut per la seva novel·la El jardí dels Finzi-Contini . Els llibres que va editar Feltrinelli els primers anys de vida van saber compaginar els grans noms -Boris Pasternak, Günter Grass o Giuseppe Tomasi di Lampedusa- amb apostes de caire polític -les memòries de Pandit Nehru o Il flagello della svastica , de lord Russell-. A mitjan dècada dels 60, el perfil polític de Feltrinelli es va anar accentuant: el 1964, va anar a conèixer Fidel Castro a Cuba, i el 1967 va viatjar a Colòmbia per conèixer l'escriptor i activista Régis Debray. Una mica després, Castro li lliuraria el diari bolivià d'Ernesto Che Guevara, que seria publicat amb gran controvèrsia a Itàlia. Durant aquests anys, l'editor es va trobar diverses vegades amb el Comandante amb l'objectiu d'escriure'n una biografia monumental, però no es va arribar a publicar mai.

Un altre dels èxits de Feltrinelli és la primera edició de Doctor Jivago , de Pasternak, que va publicar a Milà el 1957 en italià i en rus després d'aconseguir el manuscrit de mans d'Isaiah Berlin, que el va treure de la Unió Soviètica.

Des del 1970, Giangiacomo Feltrinelli va passar a capitanejar clandestinament el Gruppi d'Azione Partigiana (GAP), formació paramilitar d'extrema esquerra que va deixar d'actuar l'any 1972, poc després de la mort de l'editor en circumstàncies que encara ara no s'han acabat d'aclarir. El seu fill Carlo va explorar la vida del seu pare a Senior Service. Biografía de un editor (Tusquets, 2001). La personalitat complexa de Giangiacomo conviu amb l'exquisit gust literari, les tasques de pare i la seva marca preferida de cigarrets, Senior Service.

Traspassar fronteres

Carlo Feltrinelli ha sabut diversificar i engrandir el negoci familiar. Actualment, el grup editorial suma gairebé 40 col·leccions i compta amb 103 llibreries repartides en 57 ciutats italianes. "Fa tres setmanes vaig anar a la inauguració d'una megallibreria de 2.000 metres quadrats a l'Estació Central de Milà", ens comenta Jordi Herralde. I afegeix que "és una bona mostra de l'empenta empresarial de Carlo". Herralde també fa referència a "la voluntat de traspassar fronteres" per part de diversos grups italians. Si Mondadori va comprar Grijalbo, Rizzoli va engegar La Esfera de Los Libros i Duomo ha tret el nas al mercat espanyol des de fa uns mesos, Feltrinelli desembarcarà amb la garantia poderosa i literària d'Anagrama, que guiarà els italians durant els propers cinc anys.

stats