SANITAT
Societat 14/05/2012

Sensepapers irritats per la falta de sanitat

La Catalunya dels sensepapers viu amb irritació el decret del govern espanyol sobre sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, que els deixarà sense targeta sanitària. Salt lidera la reacció de protesta.

Elisabeth Escriche
3 min
DIES COMPTATS A LA PORTA DEL CENTRE D'ATENCIÓ PRIMÀRIA 
 Un veí de Salt surt de les dependències d'un dels dos CAP del municipi amb la documentació entregada pel metge. La imatge pot passar a la història a partir de l'1 de setembre.

SALTEl centre d'atenció primària (CAP) de Salt situat al costat de l'ajuntament atén aproximadament entre 10.000 i 15.000 veïns, dels quals un 50% són immigrants, un percentatge que s'eleva a més del 60% en l'àrea de pediatria. Molts d'aquests veïns estan en situació irregular i, per tant, el govern central els retirarà la targeta sanitària a partir de l'1 de setembre. El col·lectiu està indignat i assegura que se sent utilitzat. Fins ara per rebre la targeta en tenien prou amb ensenyar un document identificatiu i un full d'empadronament. "Ens estan fent pagar la crisi a nosaltres", assegura el Youssef, de 23 anys.

El Youssef va arribar a l'Estat el 2004, els tres primers anys els va passar en un centre de menors de Melilla, perquè no tenia papers, i després d'estar a Bilbao se'n va anar a viure, fa dos anys, a Salt. A Catalunya ha treballat en diversos sectors, però sobretot en el món de la construcció i sempre sense contracte. "He fet feines que la gent d'aquí no volia, i ara, a sobre, si em faig mal no tindré dret a ser atès per un metge", denuncia. Tenint en compte les perspectives econòmiques del país i que cada cop el govern posa més entrebancs als nouvinguts, té clar que l'única solució que li queda és marxar cap a Bèlgica. "No puc tornar al meu país [el Marroc] amb les mans buides i vuit anys perduts de la meva vida", assegura.

El Justin és de Ruanda, està casat, té dos fills i fa tres anys que està sense feina. Va al CAP perquè el metge li faci unes receptes per a la seva dona, que té problemes estomacals. Està convençut que la retirada de la targeta sanitària generarà conflictes entre els immigrants i els autòctons. "¿Algú s'ha preguntat que tots som persones, que tots ens posem malalts tinguem o no un paper que acrediti que vivim legalment en un país?", reflexiona. També, com el Youssef, està tip de lluitar. "Primer perdem la feina, ara l'atenció mèdica... Què serà el següent?", lamenta. Aquest any mateix el Justin tornarà al seu país, on l'espera un terreny que podrà cultivar.

"Qüestió d'humanitat"

La Yeneva és filla d'un immigrant de Gàmbia. Recorda que els metges han fet un jurament d'atendre qualsevol ésser humà sigui quina sigui la seva raça o aspecte. "És senzillament una qüestió d'humanitat", assegura. La jove, de 24 anys, titlla d'injust que els salaris dels alts càrrecs polítics no es rebaixin i, en canvi, es passi la tisora en un àmbit "primordial" com la sanitat i es posi en el punt de mira els nouvinguts. "La sensació que t'emportes és que sembla que hagin tret tot el suc dels immigrants, i ara que ja no els fan falta els rebutgen", explica. La Yeneva, però, té molt clar que no atendre els sensepapers no ajudarà a sortir de la crisi. "Senzillament pensar això és absurd", reitera. En la mateixa línia opina la Queen, una nigeriana de 35 anys i amb tres fills al seu càrrec, un dels quals té pocs mesos, que assegura que les malalties no fan distincions entre les persones que cotitzen o no a la Seguretat Social i, per tant, el govern tampoc ho hauria de fer. "¿Si algú necessita un tractament de càncer què faran? ¿El deixaran morir?", es pregunta.

A més del rebuig dels immigrants, l'anunci també ha generat molts dubtes entre els metges, que estan a l'expectativa de com s'articularà aquest canvi -si la Generalitat es farà càrrec de la part que no vol assumir el govern central- i quin serà el seu impacte social. El responsable d'un dels CAP de Salt, Carles López, està convençut que cap metge es negarà a dur a terme una assistència a un sensepapers. "El que em preocupa és que si necessita una recepta o una prova complementària tècnicament no podré demanar-la perquè no està regularitzat".

La resposta del síndic

De moment, el govern central només ha garantit que les proves es faran si es consideren imprescindibles. Segons l'Institut Català de la Salut a Girona (ICS), l'anunci de la retirada de targetes sanitàries, de moment, no ha provocat un increment de consultes d'immigrants sense papers als CAP de la demarcació. La Generalitat també deixa clar que encara no s'ha retirat cap targeta sanitària, i el síndic de greuges, Rafael Ribó, va dir que estudiarà si s'estan envaint competències.

stats