SOCIETAT
Societat 06/04/2011

Senyor jutge, reclamo que soc propietari de...

Els humans volem apropiar-nos de les coses que ens envolten. Des del sol o la lluna fins al Facebook o el telèfon Droid de Motorola, aquestes són les cinc demandes de propietat més delirants

Redacció
2 min

BarcelonaAl llarg de la història, els humans ens hem declarat posseïdors de moltes coses. Un lloc comú entre els ecologistes és recordar que la Terra no ens pertany, però aquestes explicacions no han convençut els protagonistes d'aquestes cinc històries, que recull l'edició de dimecres del Huffington Post.

El sol

Una dona de Vigo va reclamar l'any passat que era la propietària del sol. Segons les diverses legislacions, no és il·legal reclamar aquesta propietat però sí que està prohibit reclamar qualsevol tipus de contrapartida per fer-ne servir la llum o l'escalfor.

La lluna

Un cas semblant és el de l'empresari nord-americà Dennis Hope, que es va saltar el Tractat de l'Espai, redactat per les Nacions Unides el 1967, i va començar a vendre parcel·les al satèl·lit. Hope és propietari de la corporació Ambaixada Lunar i des del 1980 ha venut sòl lunar a gairebé quatre milions de persones. El detall divertit del cas és que la demanda de propietat anava acompanyada de la creació d'un govern galàctic. Aquest govern seria l'encarregat de donar validesa a la propietat reclamada per Hope.

Els gossos globus

Una de les reclamacions més recents té a veure amb un objecte tan kitsch com els gossos globus, complement indispensable de qualsevol festa. Al gener, l'artista dels EUA Jeff Coons va demandar una botiga de San Francisco per vendre punts de llibre amb la figura. Segons Coons, ell és el propietari dels drets perquè va fer una estàtua amb aquesta forma.

Lindsay Lohan

L'estrella nord-americana ha estat al centre de la polèmica des de fa més d'un any, a causa de les seves addiccions, que fins i tot l'han obligat a passar per la presó. Per això, perquè tothom en parla, la companyia E-Trade va realitzar un anunci en què un nen petit es referia a algú anomenat Lindsay i la identificava com a “addicta a la llet”. L'actriu va demandar la companyia i va reclamar que fer servir el nom Lindsay a les comunicacions públiques hauria de reportar-li algun benefici.

Facebook

L'èxit de la xarxa social creada per Mark Zuckerberg ha provocat que alguns buscavides se n'hagin proclamat cocreadors. És el cas de Paul Ceglia, un empresari que reclama que Zuckerberg li va cedir el 84% dels drets del projecte el 2003, quan tots dos van signar un contracte per desenvolupar-lo. Encara en el món blau de Facebook, una altra demanda reclama per als creadors del popular Farmville la patent de qualsevol joc que acabi en el sufix -ville.

Entre les altres demandes que esmenta l'article del Huffington Post destaquen els casos de George Lucas, que va demandar Verizon per anomenar "Droid", com els robots de la saga de La guerra de les galàxies, el seu telèfon mòbil, o el de la companyia Apple, que li reclama a Microsoft la patent sobre el nom "App Store". La companyia de Bill Gates opina, però, que aquest és un nom genèric, com "hipermercat".

stats